Locatie:Hoogstraat 14, 4702 ZT Roosendaal
CBS Typering: Woonhuis-Steenhouwerij
Bouwjaar: 1908
Architect: J. de Lepper
Soort monument: Rijksmonument
Monumentnummer: 517263
Geplaatst d.d.: 12-10-2001
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie C, Nr 9938

Beschrijving

Inleiding.

WOONHUIS-STEENHOUWERIJ, gebouwd voor Charles Petit in 1908 naar een ontwerp van Joseph de Lepper met elementen van Art Nouveau. Het half vrijstaande pand ligt aan de Hoogstraat, nabij het centrum van Roosendaal.

Omschrijving.

Tweelaags bakstenen huis op een rechthoekige plattegrond. Het rechterdeel is voorzien van een topgevel met zadeldak, waarvan de nok haaks op de straat staat. Het dak is gedekt met kruispannen. Links daarvan ligt het dakvlak evenwijdig aan de straat en is het gedekt met kunstleien. De voorgevel is drie traveeën breed en heeft een hoge natuurstenen plint met dekoratieve geometrische motieven. Daarboven is de gevel uitgevoerd in oranje-rode verblendsteen. Natuurstenen speklagen bevinden zich ter hoogte van de onder- wissel- en bovendorpels van de ramen. Links in de gevel bevindt zich een paneeldeur met driedelig bovenlicht, naast de deur is in de plint een schoenschraper aangebracht. Boven de ingang is een erker op grote consoles geplaatst, het dakvlak loopt daarboven door in een overstek op consoles. In het dakvlak bevindt zich een kleine dakkapel. Op de begane grond en verdieping bevinden zich schuiframen met driedelige bovenlichten, de bovenlichten zijn gevuld met kathedraalglas. Boven de ramen zijn hardstenen lateien aangebracht, de ontlastingsbogen daarboven zijn als segmentbogen in het metselwerk verwerkt. In de topgevel is een segmentboog-vormig raam met twee kleine zijlichten zichtbaar, het totale raam is in een rondboog gevat waarvan de boogvelden opgevuld zijn met metselmozaïek. De zijgevel is gecementeerd en op één raam na blind. Dit halve schuifraam met bovenlicht bevindt zich direkt om de hoek op de verdieping. De zijgevel bevat steekankers. In het interieur is de oorspronkelijke indeling bewaard gebleven: de gang en trappartij bevinden zich aan de linkerzijde, de gang komt uit in de keuken met schouw. Rechts ligt het woongedeelte met kamer-en-suite, van elkaar gescheiden door schuifdeuren met vaste kasten. In elk gedeelte bevinden zich een schouw en stucplafonds. Aan de achterzijde is een éénlaagse aanbouw onder plat dak geplaatst, aansluitend staat een hogere blokvormige werkplaats onder plat dak. Links sluit het huis aan bij de bebouwing, aan de rechterkant is het vrijstaand en wordt van de straat gescheiden door een smeedijzeren hek in Art Nouveaustijl.

Waardering.

Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een economische ontwikkeling, namelijk de ontwikkeling van de steenhouwerij in de provincie. Het is van architectuurhistorisch belang vanwege materiaalgebruik en ornamentiek en vanwege de koppeling van woning en bedrijfsgebouw. Het is gaaf bewaard gebleven.

  • TERUG