Locatie:Raadhuisstraat 43, 4701 PL Roosendaal
CBS Typering: Woonhuis-winkel
Bouwjaar: 1e helft 20e eeuw
Architect: onbekend
Soort monument: Gemeentelijk
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 21 juli 2009
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie L, Nr 2057

Omschrijving van het monument

Algemeen
De Raadhuisstraat sluit direct aan op de Markt en verbindt het voormalige gehucht Burgerhout middels de Burgerhoutsestraat met het centrum. De Raadhuisstraat is thans in hoofdzaak een straat met voorname woningen en winkels met bovenwoningen. Het merendeel van de (oudere) panden is gebouwd in de eerste helft van de 20ste eeuw. De Raadhuisstraat wordt gekenmerkt door een rijweg met aan beide zijden een stoep waaraan tweelaagse bebouwing grenst. De nokrichtingen van de bebouwing wisselen zich af door haaks of evenwijdig aan de staat te zijn gelegen. Tussen de bebouwing zijn incidenteel smalle steegjes zichtbaar die toegang geven tot het achterterrein. Op de achterterreinen zijn/waren gebouwen van industriŽle aard gevestigd .

Het gedeeltelijk onderkelderde pand Raadhuisstraat 43 staat op een diep gerend grondvlak en is aan de linker- en achterzijde gebouwd aan de naast liggende panden en aan de rechterzijde grenst het aan een steeg. Het pand heeft in de loop der tijd diverse verbouwingen ondergaan. In 1976 door de architecten J.A. Beens en W.P.M. Mathijssen en de laatste in 2000 naar een ontwerp van Nic.J.G. van Zon BNA te Roosendaal. Bij de laatste verbouwing in 2000 zijn de achterzijde van de begane grond, de verdieping en de zolderverdieping geschikt gemaakt voor de woonfunctie en zijn een deur geplaatst en de vensters aan de steegzijde vernieuwd. De vensters ter hoogte van de verdieping aan de straatzijde zijn eveneens vernieuwd.
De bouwmassa bestaat uit een begane grond, een verdieping en een zolder onder een zadeldak dat met rode Hollandse pannen is gedekt. Aan de achterzijde is een iets lagere aanbouw zichtbaar. De nokken van de daken liggen haaks op de straat. De voorgevel van het pand is gebouwd onder invloed van het Eclecticisme. De pui toont invloeden van de Art-Deco stijl.

Voorgevel:
De twee vensterassen brede voorgevel is gepleisterd. Op de begane grond bevindt zich een gevelbrede, houten winkelpui met een hardstenen borstwering. Centraal bevindt zich de entree met aan weerszijde een etalageraam met een gebogen bovenlicht met een roedenverdeling. Deze onderdelen worden omlijst door een penant dat op een hardstenen console rust. Aan de bovenzijde wordt de pui afgesloten met een eenvoudige kroonlijst.
Op de verdieping bevinden zich twee T-vensters met een bovenlicht met een acht ruits roedenverdeling. Deze vensters hebben aan de bovenzijde afgeronde hoeken, een geprofileerde gepleisterde omlijsting en een hardstenen lekdorpel. Onder de lekdorpel is een gepleisterde decoratie aangebracht. De gevel wordt afgesloten met een gevellijst waarvan het fries is gedecoreerd en een geprofileerde bakgoot rust op drie geornamenteerde consoles.

Linker zijgevel
De linker gevel wordt ingenomen door het belendende pand.

Rechter zijgevel
De rechter zijgevel heeft een gepleisterde borstwering. Aan de linkerzijde loopt het pleisterwerk hoger door en daarboven bevindt zich een ronde ventilatieopening met een rooster. Deze opening is afgezet met een rollaag. In deze gevel zijn drie vensters ingebracht. Aan de rechterzijde bevindt zich een toegang met een deur en een toegang met een deur en bovenlicht.
Ter hoogte van de verdieping bevindt zich van links naar rechts een rond venster dat is afgezet met een rollaag en drie vensters met een zesvlaks roedenverdeling.
De gevel wordt afgesloten met een in hoogte verspringende mastgoot. Over de gevel zijn ankers zichtbaar.

Achtergevel
De achtergevel is tot de zolderverdieping aan een latere niet beschermenswaardige aanbouw gebouwd. In de top van de gevel is een ongedeeld venster zichtbaar.

  • TERUG