Locatie:Raadhuisstraat 74, 4701 PV Roosendaal
CBS Typering: Woonhuis
Bouwjaar: 1917: Woonhuis
1941: Arbeidsbureau
Architect: Woonhuis 1917: Jac. Scheepers
Arbeidsbureau 1941: Jac. Hurks
Soort monument: Gemeentelijk
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 6 december 2010
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie ., Nr .

Omschrijving van het monument

Algemeen
De Raadhuisstraat sluit direct aan op de Markt en verbindt het voormalige gehucht Burgerhout middels de Burgerhoutsestraat met het centrum. De Raadhuisstraat is thans in hoofdzaak een straat met voorname woningen en winkels met bovenwoningen. Het merendeel van de (oudere) panden is gebouwd in de eerste helft van de 20ste eeuw. De Raadhuisstraat ter plaatse van nummer 74 behoort tot het autovrije winkelgebied waaraan tweelaagse bebouwing grenst. De nokrichtingen van de bebouwing wisselen zich af door haaks of evenwijdig aan de staat te zijn gelegen. Tussen de bebouwing zijn incidenteel smalle steegjes zichtbaar die toegang geven tot het achterterrein. Op de achterterreinen zijn/waren gebouwen van industriŽle aard gevestigd.

Het half vrijstaande gedeeltelijk onderkelderde woonhuis aan de Raadhuisstraat 74 ligt met de voorgevel direct aan de straat. Aan de linkerzijde wordt de open ruimte van de openbare weg gescheiden door een segmentboogvormige poort met dubbele houten opgeklampte deuren.
Het woonhuis Raadhuisstraat 74 is volgens een ontwerptekening in 1917 gebouwd in opdracht van de heer J.B. van Heijst te Roosendaal. De ontwerptekening vermeldt de naam van de uitvoerder, de heer Jac. Scheepers. In 1941 wordt het pand in opdracht van de Rijksgebouwendienst aan de achterzijde ingrijpend gewijzigd en uitgebreid ten behoeve van het Rijksarbeidsbureau. Nadien is het pand aan de achterzijde nogmaals vergroot en bevindt zich aan de achterzijde een tweelaagse bouwmassa die niet beschermenswaardig is.
Het pand staat op een rechthoekige plattegrond waarvan de hoofdrichting haaks op de straat staat. Aan de achterzijde is het in twee bouwlagen uitgebouwd onder een platdak. Het aan de straat grenzend deel bestaat uit een kelder, een begane grond, een verdieping en een zolder onder een zadeldak dat gedekt is met rode verbeterde Hollandse pannen en waarvan de nok evenwijdig met de straat loopt. De linkerzijde van de nok wordt beŽindigd met een schoorsteen.

Voorgevel
De voorgevel is gebouwd met rode baksteen in kruisverband en verlevendigd met gele bakstenen speklagen. De gevel heeft een hardstenen plint en wordt afgesloten met een gevellijst met een architraaf, een gepleisterde fries en een geprofileerde bakgoot op klossen.
De vensters hebben een hardstenen lekdorpel en een rode bakstenen segmentboog met een gele sluitsteen. De boogvelden zijn gevuld met siermetselwerk. De vensters op de begane grond zijn voorzien van houten rolluiken.
De toegang tot het woonhuis op de begane grond wordt gevormd door een ondiep portiek met een paneeldeur met siersmeedwerk en een ongedeeld bovenlicht met glas-in-lood. De toegang is via twee hardstenen treden bereikbaar.
Op de begane grond bevinden zich twee ongedeelde schuifvensters en op de verdieping drie T-vensters met openslaande ramen.

Linker zijgevel
De linker zijgevel grens aan de open ruimte en heeft ter hoogte van de verdieping een venster dat wordt afgeschermd met een rolluik. De gevel wordt afgesloten met een kantpan en over de gevel zijn ankers zichtbaar.
Voorts is een tweelaagse aanbouw zichtbaar die niet beschermenswaardig is.

Rechter zijgevel
De rechter zijgevel wordt ingenomen door het belendende pand.

Achtergevel
De oorspronkelijke achtergevel wordt ingenomen door de aangebouwde bouwmassa.

  • TERUG