Locatie:Herelsestraat 124, 4726 AH Heerle
CBS Typering: Maalderij
Bouwjaar: vierde kwart 19e eeuw
Architect: .
Soort monument: Gemeentelijk monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 16 september 2008
Kadastrale aanduiding: Wouw, Sectie K, Nr. 2816

Omschrijving van het monument
Algemeen
Ten westen van de dorpskern Wouw bevindt zich het dorp Heerle dat in hoofdzaak een agrarische geschiedenis heeft. Vanuit de dorpskern van Heerle loopt naar het noorden de Herelsestraat die na het gehucht "Hazelaar" een landelijk karakter heeft. Tussen de dorpskern Heerle en het gehucht Hazelaar kent de Herelsestraat een dorpskarakter met aan beide zijden verspreid gelegen bebouwing in de vorm van woonhuizen, boerderijen en landarbeidershuizen (MIP Wouw).
Het vrijstaande bedrijfsgebouw aan de Herelsestraat 124 te Heerle is in het vierde kwart van de 19de eeuw gebouwd, vermoedelijk als maalderij. Het is gebouwd in een op de functie afgestemde architectuur in rode baksteen in kruisverband. Het bedrijfsgebouw behoort bij het naastgelegen woonhuis en maakt onderdeel uit van een gevelwand.
Het gebouw bestaat uit een begane grond en een verdieping met een plat dak en aan de achterzijde uit een bouwlaag met een lessenaarsdak.

Voorgevel
De voorgevel is symmetrisch gebouwd in vijf geledingen die gescheiden worden door vier pilasters. In het tweede en vierde gevelvlak van links bevindt zich een toegang, die bestaat uit twee opgeklampte houten deuren onder een ijzeren latei. Boven de toegangen bevindt zich een venster met twee ramen met een roedenverdeling, het middenvenster bevindt zich een houten latei en een strekkenlaag en aan de onderzijde een lekdorpel. In het middelste gevelvlak bevindt zich een venster met een raam met een roedenverdeling. Ter hoogte van de verdiepingsvloer en het boeiboord zijn ankers zichtbaar.

Linker zijgevel
In de linkerzijgevel bevindt zich aan de rechterzijde een venster in een diepe negge met een hardstenen lekdorpel. Boven dit venster is een rondboog zichtbaar, het deel tussen het bestaande venster en de rondboog is dichtgezet met metselwerk. Aan de linkerzijde van de gevel (onder het lessenaarsdak) bevindt zich een opgeklampte deur onder een latei waarop een rollaag rust.
Ter hoogte van de begane grond en het boeiboord zijn ankers zichtbaar.

Rechter zijgevel
In de rechterzijgevel bevindt zich aan de linkerzijde een onder een segmentboog dichtgezette gevelopening met een diepe negge met een lekdorpel. Boven de segmentboog is een uitkragende kunststenen band aangebracht. Hierboven in de gevel bevindt zich in een diepe negge een venster met een roedenverdeling. Aan de rechterzijde van de gevel (onder het lessenaarsdak) bevindt zich onder een latei een venster met een niet authentieke roedenverdeling. Aan de onderzijde is een lekdorpel zichtbaar.
Ter hoogte van de aanzet van het lessenaarsdak bevindt zich een anker dat reikt tot de verdiepingsvloer en bij het boeiboord zijn ankers zichtbaar.

Achtergevel
De achtergevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar'.