Locatie:Bulkenaarsestraat 10, 4708 SJ Roosendaal
CBS Typering: Boerderij
Bouwjaar: 1866
Architect: .
Soort monument: MIP, 29 juni 2010 niet geplaatst
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: .

Bulkenaarsestraat 10, omschrijving van het boerderijcomplex

Inleiding:
De Bulkenaarsestraat loopt vanaf de nieuwbouwwijk Tolberg naar het zuiden in het buitengebeid van Roosendaal en kruist de Huijbergseweg. Op deze kruising, omringt door een open landbouw - en weide gebied bevinden zich enkele boerderijcomplexen en woningen waarvan het complex aan de Bulkenaarsestraat 10 er één is. Op de kadastrale minuut van 1835 komt het kruispunt voor als gehucht Haiink en aan- en in de nabijheid van dit kruispunt is bebouwing opgericht. De boerderij aan de Bulkenaarsestraat 10 komt niet op deze kaart voor. Het voormalige boerderijcomplex aan de Bulkenaarsestraat 10 is gebouwd in het begin van de 20e eeuw en is in 1990 ingrijpend gerestaureerd en verbouwd en is aan de rechterzijde een aanbouw gebouwd. Alle vensters en de toegangen zijn vernieuwd. Een vervaagde gevelsteen herinnert aan de 1e steenlegging. Het woonhuis wordt van de Bulkenaarsestraat gescheiden door een tuin met een haag. Het pand staat op een rechthoekig grondvlak, is gebouwd met gele baksteen in kruisverband met een donker gevoegd trasraam en omvat een begane grond en een zolderverdieping onder een zadeldak dat gedekt is met donkere betonpannen. De nok staat haaks op de weg. In de nok bevindt zich aan beide zijden een schoorsteen.

Voorgevel (haaks op de weg)
De voorgevel bestaat uit vier traveeën en heeft links van de toegang een venster en rechts daarvan twee vensters. De gevelopeningen hebben een hardstenen lekdorpel en een strekkenlaag. De toegang wordt gevormd door een deur met een ongedeeld bovenlicht. De gevel wordt afgesloten met een bakgoot op geprofileerde klossen en over de gevel zijn ankers zichtbaar.

Linkerzijgevel (evenwijdig aan de weg)
Aan de linker zijgevel is in 1990 een aanbouw gebouwd. Ter hoogte van de zolderverdieping is een halfrond raam geplaatst. De gevel wordt afgesloten met een kantpan en een uitgetande schoorsteen. Over de gevel zijn ankers zichtbaar.

Rechterzijgevel (evenwijdig aan de weg)
De rechter zijgevel heeft ter hoogte van de begane grond een venster op de plaats van de vroegere opkamer. Ter hoogte van de zolderverdieping zijn twee vensters geplaatst met een roedenverdeling. De gevelopeningen hebben een hardstenen lekdorpel en een rollaag. De gevel wordt afgesloten met een kantpan en een uitgetande schoorsteen. Over de gevel zijn ankers zichtbaar.

Achtergevel
In de achtergevel bevinden zich aan de linkerzijde een venster met een authentiek kozijn op de plaats van de vroegere opkamer. In het kozijn zijn de duimen van de luiken zichtbaar. De toegang rechts daarvan wordt gevormd door een deur met een ongedeeld bovenlicht. Deze gevelopening heeft een houten omlijsting. Rechts van de toegang bevindt zich een venster. De vensters hebben een hardstenen lekdorpel en een strekkenlaag. De gevel wordt afgesloten met een bakgoot op geprofileerde klossen en over de gevel zijn ankers zichtbaar.