Locatie:Markt 7, 4701 PA Roosendaal
CBS Typering: Herenhuis-Notariskantoor
Bouwjaar: 1903: Herenhuis-Notariskantoor
1935: verbouwing
Architect: cafe-woonhuis 1900: arch.onbekend
verbouwing 1935: Jac. Hurks
Soort monument: Rijksmonument
Monumentnummer: 517276
Geplaatst d.d.: 12-10-2001
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie D, Nr 4893

Beschrijving

Inleiding.

HERENHUIS en NOTARISKANTOOR, gebouwd in 1903 in opdracht van notaris J. Mertens, in Neo-Renaissancestijl. Het pand bleef tot 1917 in gebruik als notariskantoor, tot 1935 werd de woonbestemming gehandhaafd. Daarna heeft het dienst gedaan als brood- en banketbakkerij met lunchroom. Thans heeft het pand een horeca-functie, in combinatie met een bovenwoning. Het huis is half vrijstaand, links grenst het aan jongere bebouwing, de rechtergevel staat vrij, aangrenzend is een poortje in bakstenen omlijsting zichtbaar.

Omschrijving.

Drielaags pand op een rechthoekige plattegrond. De voorgevel is vier traveeŽn breed. Van het pand is de eerste travee in de diepte onder een zadeldak geplaatst waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. Daarachter staat een lagere bouwmassa onder haaks zadeldak. Het pand is uitgevoerd in rode verblendsteen, de speklagen zijn met afwisselend witte en blauwe verblendsteen uitgevoerd. De voorgevel is van een hardstenen plint voorzien. Bovenaan is een gestucte kroonlijst aangebracht. De rechterzijgevel van de achteraanbouw is gepleisterd uitgevoerd. Het dak is gedekt met leien in Maasdekking. Op de begane grond worden de middelste twee traveeŽn in beslag genomen door een vermoedelijk na 1935 aangebracht groot etalageraam, rechts daarvan is een smal raam met segmentboogvormig bovenlicht aangebracht. Links in de gevel bevindt zich een smal portiek met hardstenen treden en een deur. De buitenste traveeŽn op de eerste verdieping hebben T-ramen, de middelste twee traveeŽn zijn van openslaande deuren voorzien met ťťn doorlopend balkon op consoles, voorzien van een balustrade met balusters. Boven deze ramen en deuren zijn de ontlastingsbogen uitgevoerd als rondbogen in witte steen, de boogvelden zijn opgevuld met stucwerk. Op de tweede verdieping zijn T-ramen onder segmentbogen aangebracht, de boogvelden zijn opgevuld met stucwerk. In het dakvlak aan de voorzijde bevinden zich vier dakkapelletjes onder zadeldak met windveer en piron.

Waardering.

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling, met name de schaalvergroting van het Roosendaalse marktplein. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de stijl, het materiaalgebruik en het type. Als deel van de bebouwing aan de Markt heeft het pand ensemblewaarde.