Locatie:Noordzijde Zoom 75, 4614 AE Bergen op Zoom
CBS Typering: Woning
Bouwjaar: 1930
Architect: B.T. Boeyinga
Soort monument: .
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: .

Geheel vrijstaande villa, "De Climmende Sonne" met gevels in schoon metselwerk onder rieten daken.

Omschrijving:
Het pand is opgetrokken uit lichtgele klinkers van Waalformaat. De decoratie wordt verzorgd door banden van matzwart geglazuurde steen, glasbouwstenen boven de ingangspartij aan de zijgevel, betonnen lateien en balkonplaat, hardstenen en houten steunelementen met geometrische patronen. De hoeken zijn afgeschuind en hebben op de verdieping overhoekse en recht gesloten vensters.
Opvallend zijn de twee uitbouwen aan de zijgevels en de centraal in de voorgevel gelegen terugliggende partij met balkon. Het gebouw werd ontworpen door de landelijk van belang zijnde architect B.T. Boeyinga, die vooral in de Amsterdamse woningbouw en in de gereformeerde kerkbouw werkzaam was. De contacten met Rubsaam die lid was van de gereformeerde kerkgemeenschap, zullen waarschijnlijk tijdens de bouw van de Bergse gereformeerde kerk (ook hiervan was Boeyinga de architect) tot stand zijn gekomen.

Waardering:
De villa maakt deel uit van een ensemble van omstreeks 1930 in een vergelijkbare bouwtrant opgetrokken villa's aan de Noordzijde Zoom Villa ontworpen door de landelijk belangrijke architect B.T. Boeyinga, onderdeel van een ensemble vergelijkbare villa's van omstreeks 1930 aan de Noordzijde Zoom; voor bescherming komt het gehele pand in aanmerking.