Locatie:Dorpsstraat 73, 4661 AA Halsteren
CBS Typering: Woonhuis
Bouwjaar: 1927
Architect: Jac. Hurks
Soort monument: Gemeentelijk monument
Monumentnummer: 06.07
Geplaatst d.d.: .
Kadastrale aanduiding: Halsteren, Sectie C, Nr 3331

Redengevende omschrijving:
Villa, gebouwd in 1927 onder invloed van de Amsterdamse school architectuur door J. Hurks. ,architect te Roosendaal, in opdracht van C. Bovee. De gedeeltelijke onderkelderende villa heeft een begane grond, een eerste verdieping en een zolder onder een gebogen dak dat ter hoogte van het dakoverstek geknikt is en dat gedekt is met verbeterde rode Hollandse pannen. De kelder is in 1937 vergroot en aan de achterzijde is in 1994 een aanbouw gebouwd. Deze aanbouw is niet beschermenswaardig. Aan de linkerzijde breekt een schoorsteen met een uitgebouwd trappenhuis. Aan de rechterzijde breekt een schoorsteen door het dak heen. Het pand, dat ten opzichte van de straat enigszins verhoogd is gelegen, is gebouwd van rode baksteen in staandverband en wordt van de openbare weg gescheiden door een tuin. Voor het huis is over de gehele begane grond een gemetselde bloemenbak gebouwd.

Aanvullende omschrijving:

Voorgevel:
De risalerende voorgevel heeft aan de linkerzijde een uitgebouwde zeszijdige erker met balkon. De ongedeelde zes vensters hebben een korte luifel doe ondersteund wordt door trapvormige consoles. Het metselwerk boven deze vensters (is borstwering van het balkon) is in de vijf hoeken getand en afgedekt met houten deklat. Boven twee toegangsdeuren, die toegang geven toto het balkon, is een luifel aangebracht die ondersteund wordt door twee ronde ijzeren pijpen. Deze luifel loopt op de rechterzijgevel. In de top van deze risaliet bevindt zich een rechthoekig venster met een verticaal sierelement. De gevel wordt afgesloten met waaivormig metselwerk. Links van de risaliet bevindt zich een venster met stijl en twee ongedeelde ramen. Het deel van de gevel ter hoogte van de begane grond wordt afgesloten met een ruim dakoverstek dat overloopt naar de linkerzijgevel. Ter hoogte van de verdieping bevindt zich een inspringend venster met stijl en draairaam. Deze sprong loopt naar de linkerzijgevel. Op de hoek is een kolom van metselwerk aangebracht. Linkerzijgevel.

De linkerzijgevel wordt ter hoogte van de verdieping afgesloten met een ruim dakoverstek dat vanaf de voorgevel omloopt en gaat bij de toegang over in een luifel die door tweeronde ijzeren pijpen worden ondersteund. Dit deel van de gevel , zowel op de begane grond als op de verdieping gerisaleert. Aan de rechterzijde van de gevel bevindt zich een venster met stijl en draairaam. In het midden bevindt zich de toegang met een gemetselde trap met sierelementen. Rechts van de toegangsdeur bevindt zich een omlopend venster met horizontale roeden. Ter hoogte van de verdieping bevindt zich een omlopend venster dat het trappenhuis markeert en zes horizontale roeden heeft. Aan de linkerzijde van dit risalerende deel bevindt zich de schoorsteen die doorloopt terwijl het dakoverstek dit geveldeel afsluit. Rechterzijgevel. Het metselwerk van de rechterzijgevel loopt door tot de hoogte van het dakoverstek met de bakgoot die vanaf de voorgevel doorloopt tot de schoorsteen. Na de schoorsteen is de gevel gemetseld tot het dakoverstek dat zich bevindt ter hoogte van de scheiding tussen de begane grond en de verdieping, Op de begane grond en op de verdieping aan de voorzijde van deze gevel bevindt zich een ongedeeld venster. Na de schoorsteen bevindt zich een kozijn met draairaam en een ongedeeld vast venster.

Achtergevel:
De achtergevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar.