Locatie:Bergsebaan 39, 4726 SB Heerle
CBS Typering: Direkteurswoning (melkfabriek)
Bouwjaar: rond 1900
Architect: .
Soort monument: Gemeentelijk monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 28 september 2009
Kadastrale aanduiding: Wouw, sectie P, Nr. 684

Omschrijving van het monument

Algemeen
Ten westen van de dorpskern Wouw bevindt zich het dorp Heerle dat in hoofdzaak een agrarische geschiedenis heeft. Tussen Wouw en Heerle loopt de Bergsebaan. IndustriŽle gebouwen en bijgebouwen herinneren daar nog aan zoals Wouwse CoŲperatieve Melkfabriek aan de Bergsebaan. De directeurswoning ter hoogte van nummer 39 is daarvan een voorbeeld.
Het vrijstaande pand aan de Bergsebaan 39 is rond 1910 gebouwd, staat op een rechthoekig grondvlak en heeft een begane grond en een zolderverdieping onder een plat dak met aan de voorzijde een dakschild dat gedekt is met leien in Maasdekking. Het dakschild aan de achterzijde is gedekt met eterniet leien. De dakschilden lopen evenwijdig aan de weg. In het dakschild aan de voorzijde bevinden zich aan beide zijden van de Vlaamse gevel een dakkapel met een schilddakje. Op de vier hoeken van het platte dak bevindt zich een schoorsteen met decoratief metselwerk. De gevels zijn gebouwd van rode baksteen in kruisverband en verlevendigd met gepleisterde speklagen. De vensteropeningen hebben een hardstenen lekdorpel.
Aan de achtergevel grenst een eenlaagse aanbouw die gedeeltelijk vergroot is.
Aan de rechterzijde van het pand wordt de tuin ommuurd door een recent gebouwde tuinmuur met kolommen en houten schotten die niet beschermenswaardig zijn.

Voorgevel
De voorgevel is vijf gevelassen breed, links en rechts van de toegang bevinden zich twee vensters. De gevel is symmetrisch opgebouwd met links en rechts van de toegang en aan beide zijden van de gevel pilasters. Het gevelvlak waarin zich de toegang bevindt ligt in getand terugliggend metselwerk. Boven de toegang breekt een Vlaamse gevel door de goot heen. De gevel heeft een gepleisterde plint en voor de gevel bevindt zich een stoepje. Ter plaatse van de pilasters hebben de speklagen een diamantkop.
Het rechter penant van de Vlaamse gevel wordt afgesloten met een hardstenen opzetstuk, bij het linker penant is dit niet (meer) aanwezig.
Door de gepleisterde plint, de speklagen, de decoraties onder de hardstenen lekdorpels, en de gevellijst heeft deze gevel een sterk horizontaal karakter. De gevelopeningen worden afgesloten met een rood/gele segmentboog met gepleisterde aanzetstenen. De vensters kunnen worden geblindeerd met rolluiken.
Op de begane grond bevinden zich vier vensteropeningen en een ondiep portiek. De toegang wordt gevormd door twee hardstenen treden, de authentieke toegangsdeur met een smeedijzeren decoratie en een ongedeeld bovenlicht. De vier schuifvensters zijn ongedeeld en hebben een hardstenen lekdorpel. Het boogveld is gevuld met siermetselwerk.
In de Vlaamse gevel bevindt zich een kozijn met een rondboogvormige afsluiting. Het boogveld is gepleisterd. Het kozijn heeft een stijl met aan beide zijden een schuifvenster met een ongedeeld onderraam en een roedenverdeling in het bovenlicht. Voor het kozijn bevindt zich een ijzeren hekwerk.
De gevel wordt afgesloten met een gevellijst met geprofileerde consoles, een gepleisterde architraaf, een fries met metselwerk en een geprofileerde bakgoot. Deze gevellijst is ter plaatse van de zijgevels gekornist.
De dakkapellen in het dakvlak boven deze gevel hebben een ongedeeld raam.

Linker zijgevel
De linkerzijgevel heeft een gepleisterde plint. Aan de voorzijde bevindt zich een halfraam met een ongedeeld schuifvenster. Ter hoogte van de verdieping bevinden zich twee T-schuifvensters met een ongedeeld bovenlicht.
De gevel wordt afgesloten met uitgetand geel siermetselwerk en een geprofileerd dakoverstek.

Rechter zijgevel
De rechterzijgevel heeft een gepleisterde plint. Op de begane grond aan de voorzijde bevindt zich een halfraam met een ongedeeld schuifvenster en een toegang met een deur die in de tuin uitkomt. Ter hoogte van de verdieping bevinden zich twee T-schuifvensters met een ongedeeld bovenlicht.
De gevel wordt afgesloten met uitgetand geel siermetselwerk en een geprofileerd dakoverstek.

Achtergevel
Aan de achtergevel is een eenlaagse aanbouw gebouwd.
In de achtergevel bevinden zich op de begane grond vijf gevelopeningen met ongedeelde schuifvensters. De vensters hebben een rood/gele segmentboog die eenvoudiger is uitgevoerd dan de segmentbogen in de voorgevel. De gevel wordt afgesloten met een bakgoot op klossen.
In het dakvlak boven deze gevel bevinden zich drie niet uit de bouwtijd van het pand daterende dakkapellen.

  • TERUG