Locatie:Herelsestraat 134, 4726 AJ Heerle
CBS Typering: Woonhuis
Bouwjaar: 1899
Architect: .
Soort monument: Gemeentelijk monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 16 september 2008
Kadastrale aanduiding: Wouw, Sectie K, Nr. 1659

Omschrijving van het monument

Algemeen

Ten westen van de dorpskern Wouw bevindt zich het dorp Heerle dat in hoofdzaak een agrarische geschiedenis heeft. Vanuit de dorpskern van Heerle loopt naar het noorden de Herelsestraat die na het gehucht "Hazelaar" een landelijk karakter heeft. Tussen de dorpskern Heerle en het gehucht Hazelaar kent de Herelsestraat een dorpskarakter met aan beide zijden verspreid gelegen bebouwing in de vorm van woonhuizen, boerderijen en landarbeidershuizen (MIP Wouw).

Het vrijstaande woonhuis aan de Herelsestraat 134 is in 1899 gebouwd en staat op een rechthoekig grondvlak. Aan de linkerzijde bevindt zich een inrit en aan de rechterzijde een kleine steeg langs het naast liggende pand. Het pand grenst met de voorgevel direct aan de stoep en maakt onderdeel uit van een gevelwand.

Het pand heeft een begane grond en een zolderverdieping onder een mansardekap aan de voorzijde, gedekt met zinken leien, en een lang aflopend dak aan de achterzijde, gedekt met eterniet leien. De nok loopt evenwijdig aan de straat en wordt aan beide zijden beŽindigd met een schoorsteen. In het dakschild aan de voorzijde bevinden zich aan beide zijden van een door de goot brekend eenvoudig fronton een dakkapel met voluten en een ongedeeld raam. De gevels zijn gebouwd van rode baksteen in kruisverband en verlevendigd met gepleisterde speklagen. De vensteropeningen hebben een hardstenen lekdorpel.

Voorgevel

De voorgevel is vijf gevelassen breed en symmetrisch gebouwd en heeft links en rechts van de toegang twee vensters. De gevel heeft een gepleisterde plint en wordt aan beide zijden afgesloten met gepleisterde blokken. Aan de linkerzijde is de gevel afgeschuind en in dit gevelvlakje bevindt zich een ongedeeld venster. Het gevelvlak waarin zich de toegang bevindt ligt terug, is afgezet met gepleisterde hoekblokken en breekt door de goot heen.

Door de gepleisterde plint, de speklagen, de decoraties onder de hardstenen lekdorpels en door de gevellijst heeft deze gevel een sterk horizontaal karakter. De gevelopeningen zijn afgesloten met een ellipsvormige boog met gepleisterde sluit- en aanzetstenen. De boogvelden zijn gevuld met siermetselwerk.

De toegang wordt gevormd door een hardstenen stoep met twee hardstenen treden en een paneeldeur met een ongedeeld bovenlicht dat wordt afgesloten met een rondboog. In het boogveld bevindt zich siermetselwerk. In de top van dit geveldeel is een rond venster geplaatst.

In de vijf kozijnen (inclusief het hoekraam) zijn nieuwe ramen geplaatst.

De gevel wordt afgesloten met een gevellijst met een gepleisterde architraaf, een fries met metselwerk en een geprofileerde bakgoot op klossen. Deze gevellijst is ter plaatse van de zijgevels gekornist.

Linker zijgevel

De linkerzijgevel is blind. De gevel wordt afgesloten met een houten boeiboord. Over de gevel zijn ankers zichtbaar.

Aan de achterzijde is een eenlaagse aanbouw zichtbaar met een plat dak.

Rechter zijgevel

De rechterzijgevel is blind en heeft een gepleisterde plint. De gevel wordt afgesloten met een houten boeiboord. Over de gevel zijn ankers zichtbaar.

Achtergevel

De achtergevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar.

  • TERUG