Locatie:Herelsestraat 198, 4726 ST Heerle
CBS Typering: Woonhuis, arbeidershuisje
Bouwjaar: 4e kwart 19e eeuw
Architect: architect?
Soort monument: Rijksmonument
Monumentnummer: 517289
Geplaatst d.d.: 27-02-2006
Kadastrale aanduiding: Wouw, Sectie Q, Nr 194

OMSCHRIJVING

Inleiding.

LANDARBEIDERSHUIS met bedrijfsruimte. gebouwd in het vierde kwart van de negentiende eeuw. Het pand ligt aan een onverharde en doodlopende zijweg van de Herelsestraat. in het buitengebied van de gemeente Wouw. Omschrijving.

Eénlaags pand op een rechthoekige plattegrond onder zadeldak waarvan de nok parallel aan de (zij)straat loopt. Het is uitgevoerd in baksteen. voorzien van een gepleisterde plint aan de voorkant. Het dak is qedekt met kruispannen.

In het woongedeelte links zijn een zesruits schuifraam met luiken en een deur met bovenlicht aangebracht. Deur en raam rusten op hardstenen onderdorpels en staan onder segmentbogen met een gepleisterd boogveld. "Rechts van de deur een klein kelderlicht. Het rechter- en " bedrijfsgedeelte heeft aan de voorzijde een hoge rechthoekige poort.

De zijgevel van het bedrijfsdeel is voorzien van een klein opgemetseld topgeveltje. Op de begane grond een poort in het midden. ernaast een klein raam. In de top een klein halfrond raam met metalen kozijn. De linkerzijgevel heeft een halfvenster en een rechthoekig raam in de top. De achtergevel heeft in het woongedeelte een zesruitsraam met luiken en een opgeklampte deur. Het bedrijfsgedeelte heeft een lage opgeklampte poort en enkele halfronde raampjes met metalen kozijnen. Achter het huis een ronde betonnen put.

Waardering.

Het object is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als uitdrukking van culturele en sociaal-economische waarden. Het is een voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het kleine landarbeidershuis en is gaaf bewaard gebleven. Het is a1s zodanig zeldzaam geworden.

  • TERUG