Locatie:Herelsestraat 215, 4726 SR Heerle
CBS Typering: Schuur
Bouwjaar: eind 19e eeuw
Architect: .
Soort monument: Gemeentelijk monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 16 september 2008
Kadastrale aanduiding: Wouw, Sectie P, Nr. 176

Omschrijving van het monument

Algemeen

Ten westen van de dorpskern Wouw bevindt zich het dorp Heerle dat in hoofdzaak een agrarische geschiedenis heeft. Vanuit de dorpskern van Heerle loopt naar het noorden de Herelsestraat die na het gehucht "Hazelaar" een landelijk karakter heeft. Tussen de dorpskern Heerle en het gehucht Hazelaar kent de Herelsestraat een dorpskarakter met aan beide zijden verspreid gelegen bebouwing in de vorm van woonhuizen, boerderijen en landarbeidershuizen (MIP Wouw).

De met gele ijsselsteen gebouwde schuur aan de Herelsestraat 215 is gebouwd in de einde van de 19de eeuw. Het rieten dak is in 2004 gerestaureerd, vermoedelijk zijn op dat moment ook het voegwerk en delen van het metselwerk van de gevels vernieuwd. De nok ligt aan beide uiteinden iets terug ten opzichte van de rieten bedekking.

De gevels zijn in oorsprong in kruisverband gebouwd al is het verband door de reparaties niet goed zichtbaar meer. De schuur is gebouwd op een rechthoekige plattegrond en heeft, uitgaande van de muurankers, een begane grond en een zolderverdieping (dit kan worden bevestigd aan de hand van een interieur opname of na overleg met de eigenaar).

De naastgelegen woning is ten tijde van de opname al als gemeentelijk monument aangewezen. Beide gebouwen liggen op een terpachtige verhoging ten opzichte van de straat en worden door een tuin met een haag hiervan gescheiden.

Voorgevel (evenwijdig aan de straat)

Linker zijgevel

In de linker zijgevel bevinden zich op de begane grond twee gevelopeningen met opgeklampte deuren. Ter hoogte van de zolderverdieping is een betonnen stalraam geplaatst met een verticale stijl. De gevel wordt afgesloten met een rieten dakoverstek met een houten knellijst.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel heeft aan de rechterzijde een opgeklampte deur. Ter hoogte van de zolderverdieping is een anker zichtbaar.

Achtergevel

De achtergevel is vanaf de straat niet zichtbaar.

  • TERUG