Locatie:Diefhoekstraat 12, 4727 SV Moerstraten
CBS Typering: Boerderijcomplex
Bouwjaar: einde 18e eeuw
Architect: .
Soort monument: Gemeentelijk monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 28 september 2009
Kadastrale aanduiding: Wouw, Sectie P, Nr. 135

Omschrijving van het monument

Algemeen

Moerstraten wordt al vermeld in 1359 en is vanaf 1926 een zelfstandig kerkdorp. Het wordt gekenmerkt door een dorp met overwegend vrijstaande lintbebouwing met in de kern aan de Moerstraatseweg een kerk met pastorie en een school. Net buiten het dorp liggen enkele boerderijen waaronder Diefhoekstraat 12. Het boerderijcomplex ligt op de kruising van de Diefhoekstraat en de Hellegatsestraat en onderscheidt zich van andere boerderijcomplexen door de vrije ligging ten opzichte van de straat en door de ouderdom van de boerderij en de vrijstaande schuren.

Het boerderijcomplex aan de Diefhoekstraat 12 wordt door een tuin met een haag en bossages van de straat gescheiden. De oprijlaan en het erf zijn verhard. De boerderij is gebouwd in het eerste kwart van de 20e eeuw en de schuren in oorsprong in het einde van de 18e eeuw. De gebouwen liggen vrij op het erf.

De gebouwen worden beschreven vanaf de Diefhoekstraat gezien.

Het complex bestaat uit een voormalige boerderij waarvan de nok haaks op de weg staat. De nok van de grote Vlaamse schuur loopt evenwijdig met de weg en de nok van de achter de boerderij liggende schuur staat haaks op de weg. Het boerderijcomplex wordt door een tuin en een haag van de weg gescheiden. Op het erf tussen de boerderij en de schuren bevindt zich een hardstenen bestrating.

Volgens een bouwvergunning is in 1966 de rechter zijgevel van de boerderij gewijzigd (wijzigen dubbele houten deuren in een enkele deur met venster) en in 1973 is de boerderij geheel verbouwd tot woonhuis. De ramen in alle vensters zijn vernieuwd en voorzien van isolerend glas.

Boerderij

De gedeeltelijk onderkelderde voormalige boerderij is gebouwd van rode baksteen in kruisverband en heeft een gepleisterde plint. De voorgevel van het woongedeelte is gepleisterd in blokverband en heeft een grijs plint. De boerderij bestaat uit een begane grond en een zolderverdieping onder een zadeldak dat haaks op de weg staat. Het dak is gedekt met gesmoorde Hollandse pannen en in de nok van de kopgevel aan de straatzijde bevindt zich een schoorsteen.

Voorgevel (evenwijdig aan de Diefhoekstraat)

De voorgevel grenst direct aan de Diefhoekstraat en is ter hoogte van de begane grond blind. Drie vensters met een wisseldorpel geven daglicht op de zolderverdieping. De vensters hebben aan de onder- en bovenzijde een rollaag. De gevel wordt afgesloten met een dakoverstek, een gedecoreerde windveer en een makelaar. Over de gevel zijn ankers zichtbaar.

Linker zijgevel

Aan deze gevel is in het midden een aanbouw onder een lessenaarsdak gebouwd. Deze gevel heeft van links naar rechts een getoogd venster, een glazen invulling in een voormalige toegang, een getoogd venster, een houten glazen pui, de aanbouw, een toegang met een houten opgeklampte deur onder een rondboogvormig bovenlicht met een waaiervormige roedenverdeling, een zesruits schuifvenster, een toegang met een deur en een gedeeld bovenlicht, een kelderraam en een zesruits schuifvenster dat de opkamer markeert. Het rechter geveldeel wordt afgesloten met een gepleisterde lijst en een geprofileerde bakgoot. Over de gevel zijn ankers zichtbaar. In het dakvlak boven deze gevel is aan de linkerzijde een schoorsteen zichtbaar die een stookplaats markeert.

Rechter zijgevel

In deze gevel bevinden zich van links naar rechts twee vensters aan beide zijden van een toegang, een glazen front in een ellipsboogvormige opening en vier vensters.

De vensters naast de toegang hebben een segmentboog en een hardstenen lekdorpel. Het boogveld is gepleisterd. De toegang wordt gevormd door een houten opgeklampte deur en een bovenlicht met een levensboom. De grote ellipsboogvormige gevelopening kan worden afgesloten met houten opgeklampte deuren.

Ter hoogte van het voormalige stalgedeelte bevindt zich een toegang tot de zolderverdieping. De gevel wordt afgesloten met een gepleisterde lijst en een geprofileerde bakgoot.

Achtergevel

In de achtergevel bevindt zich op de begane grond een gevelopening waarin een glasfront is geplaatst.

Schuur (nok evenwijdig aan de Diefhoekstraat)

Deze schuur is ouder dan de boerderij en gebouwd in het midden van de 18e eeuw. In de schuur bevinden zich deels eiken en deels grenen gebinten. De vloer van de schuur is enkele jaren geleden vernieuwd en bestaat nu uit beton. Deze schuur is gebouwd onder een schilddak dat gedekt is met riet. De nok loopt evenwijdig met de weg (en haaks op de boerderij).

In de bakstenen voorgevel, die te dateren is als begin 20e eeuw, bevinden zich twee toegangen met opgeklampte houten deuren en een stalraam. Over de gevel zijn ankers zichtbaar.

De linker zijgevel is deels gebouwd met rode baksteen gebouwd en deel van houten geteerde gepotdekselde delen. In dit laatste deel bevindt zich een toegang met twee houten opgeklampte deuren.

De rechter zijgevel is gebouwd van gepotdekselde houten delen en daarin bevinden zich twee toegangen waarvan één met dubbele houten opgeklampte deuren. De rechteropening is dichtgezet met glas.

De achtergevel is in het midden van de 20e vernieuwd en gebouwd van rode baksteen. Over de gevel zijn ankers zichtbaar. De gevel wordt afgesloten met een knellat onder het riet.

Schuur (nok haaks op de Diefhoekstraat)

Deze schuur is gebouwd met rode baksteen in kruisverband en bestaat uit een begane grond onder zadeldak dat aan de linkerzijde gedekt is met riet en aan de rechterzijde deels gedekt is met riet en deels met rode Hollandse pannen.

In de voorgevel bevinden zich twee toegangen en een venster. In de linker zijgevel bevinden zich enkele toegangen en de rechterzijgevel is blind. De achtergevel heeft een gevelopening die toegang geeft tot de achterliggende weide.

  • TERUG