Locatie:De Lind 2, 4709 RK Nispen
CBS Typering: Vlaamse schuur
Bouwjaar: einde 18e eeuw
Architect: .
Soort monument: Gemeentelijk Monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 30 juni 2009
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie R, Nr. 864

Omschrijving van het monument

Algemeen

Het ten zuiden van Roosendaal gelegen dorp Nispen ligt vlak bij de Belgische grens en het Belgische Essen. Nispen heeft een oude geschiedenis als kerkdorp, al in de twaalfde eeuw zou er een kerk hebben gestaan. De kerk die nu op het Kerkplein staat is in 1931 gebouwd naar een ontwerp van J. Cuijpers. Het dorp is driehoekig van vorm met in kern nieuwbouw en langs de randen (De Lind, de Dorpsstraat en de Bergsebaan) bevindt zich een agrarisch gebied.

De straat De Lind grenst in het zuiden aan de bebouwde kom en in het noorden aan het agrarisch gebied. De noordzijde wordt in hoofdzaak gekarakteriseerd door verspreid gelegen agrarische bebouwing waaronder een Vlaamse schuur aan De Lind 2.

Deze vrijstaande Vlaamse schuur maakt onderdeel uit van een boerderijcomplex en is in oorsprong gebouwd in de 18e eeuw. In de loop der tijd zijn de gevels van de schuur vernieuwd en in het 3e kwart van de 20e eeuw het rieten dak vervangen door golfplaten.

De Vlaamse schuur staat op een rechthoekig grondvlak en heeft een begane grond en een zolder onder een schilddak waarvan nok haaks aan de straat staat.

De gevels zijn gebouwd van gepotdekselde geteerde houten delen en staan op een gemetselde borstwering.

In de schuur is een gebintstelsel aanwezig dat dateert uit de 18e/begin 19e eeuw.

Voorgevel (kopse gevel evenwijdig aan de straat)

De voorgevel heeft in het midden een klein gedeeld raam.

Linker zijgevel

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel heeft twee houten gedeelde ramen en een toegang die gevormd wordt door twee houten opgeklampte deuren.

Achtergevel

De achtergevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar.

  • TERUG