Locatie:Grensstraat 2, 4709 RE Nispen
CBS Typering: Boerderij
Bouwjaar: 1902
Architect: ?
Soort monument: Gemeentelijk monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 30 juni 2009
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie R, Nr. 980

Omschrijving van het monument

Algemeen

De straatnaam Grensweg geeft de grens aan die door deze straat loopt tussen Nederland en BelgiŽ. De noordkant van de straat is Nederlands en de zuidzijde is Belgisch. De Grensweg loopt evenwijdig aan de grens van de Essenseweg naar de Hollandsedreef en wordt doorsneden door de spoorlijn van Roosendaal naar Antwerpen. Aan de Nederlandse zijde heeft de weg een landelijk karakter met verspreid gelegen bebouwing. Aan de Belgische zijde ligt de bebouwing van het dorp Essen. Tussen de Essenseweg en de Kloosterstraat ligt de boerderij Grensstraat 2.

De vrijstaande gedeeltelijk onderkelderde boerderij aan de Grensstraat 2 ligt door een voortuin gescheiden van de straat. Het verharde erf is via een verharde toegang aan de rechterzijde bereikbaar. Het woongedeelte is gebouwd in 1893 terwijl de stal in 1902 is aangebouwd.

Het woongedeelte van de gedeeltelijk onderkelderde boerderij is in oorsprong in 1893 gebouwd en staat op een diep, rechthoekig grondvlak en omvat een begane grond en een zolderverdieping onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. Ter hoogte van de linkerzijgevel en de brandmuur bevindt zich een schoorsteen.

De gevels zijn gebouwd van gele baksteen in kruisverband, de gevels van het woongedeelte zijn gepleisterd.

Voorgevel

De voorgevel heeft ter hoogte van het woongedeelte drie T-vensters, een geprofileerd kalf en een ongedeeld bovenlicht en een toegang. In het onderraam bevinden zich naar binnen draaiende ramen. De toegang wordt gevormd door een paneeldeur met een ongedeeld bovenlicht. De vensters kunnen worden geblindeerd met houten luiken. De gevel wordt afgesloten met een gepleisterde lijst en een geprofileerde bakgoot.

In de gevel ter hoogte van de stal bevinden zich vier segmentboogvormige ijzeren stalramen met een zesruits roeden verdeling. Boven elk stalraam bevindt zich een anker die samen het jaartal 1902 aangeven. De gevel wordt afgesloten met een muizentand en een geprofileerde bakgoot.

Linker zijgevel

De linker zijgevel heeft op het maaiveld een kelderraam. Ter hoogte van de verdieping bevinden zich twee vensters die zijn geblindeerd met moderne rolluiken.

De gevel wordt afgesloten met een dakoverstek op klossen.

Rechterzijgevel

In de rechter zijgevel van de voormalige stal bevinden zich ter hoogte van de begane grond twee betonnen stalramen met een zesruits roedenverdeling. Ter hoogte van de zolderverdieping bevinden zich een rondboogvormige toegang met een houten opgeklampte deur. Links en rechts van deze toegang bevindt zich een rondboogvormig ijzeren stalraam met een waaiervormige roedenverdeling. In de top van de gevel bevindt zich een rond ijzeren stalraam met een roedenverdeling.

Achtergevel

De achtergevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar.

  • TERUG