Locatie:Bloemenmarkt 2, 4701 JB Roosendaal
CBS Typering: Winkel / woonhuis
Bouwjaar: 1911
Architect: J. de Lepper
verbouwingen M. Vergouwen, F.B. Sturm. J. Hurks
Soort monument: Gemeentelijk monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 3 maart 1993
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, sectie L, Nr. 4472

Typering

Het betreft een drielaags hoekpand van zes traveeën aan de Bloemenmarkt met afgeschuinde hoek, een gelijke lengte aan het Tongerloplein, een plat dak en dakschilden.

Historische omschrijving

Het pand werd in 1911 gebouwd als winkel-woonhuis naar een ontwerp van de architect Joseph de Lepper. Het pand is regelmatig verbouwd, waaraan diverse Roosendaalse architecten een bijdrage leverden (M. Vergouwen. F.B. Sturm en Jac. Hurks). In 1970 werden de erker en het balkonhek vernieuwd.

Omschrijving exterieur

De hoofdgevel en de afgeschuinde hoek met entree liggen aan de zijde van de Bloemenmarkt. Boven de plint is de gevel opgetrokken uit bruine machinale baksteen.

De winkelpui bestaat uit drie zeer grote ruiten boven een lage afgeschuinde plint. Deze plint is voorzien van horizontale sleuven en een rand cirkelvormige motieven met binnencirkel.

Eenzelfde plint vindt men op de hoek en bij het gelijkvormige winkelraam aan de zijde van het Tongerloplein.

De ruiten zijn geplaatst in teakhouten kozijnen met smalle luchtroosters aan de bovenzijde.

Vlak voor de raamstijlen staan ijzeren zuiltjes met een vierkante doorsnede en geometrische vlakdecoratie. De bovenzijde van deze zuiltjes is voorzien van gebogen ijzeren steunen.

Bij de hoeken van de entree en de hoeken die het einde van de winkelpui markeren is er een vrij breed gepleisterd deel. Dit is gedecoreerd met een gestileerd lotusmotief aan de onderzijde en aan de bovenkant een variant op de klassieke eierlijst.

Het portiek wordt aangegeven door een segmentboog. Deze boog is voorzien van stucwerk; een centrale zonnebloem met linten aan weerskanten en andere tussengevlochten bloemen.

De teakhouten paneeldeur met groot getoogd deel van glas, is geplaatst in een diep portiek op de hoek. De deur heeft een bovenlicht en zijvensters. De houten stijlen zijn voorzien van afrondingen en snijwerk. Het portiek is betegeld met kleine ronde tegeltjes in diverse kleuren. Kleine ruitpatronen vormen samen een betegeld tapijt.

Boven de vensters, tevens de borstwering van de vensters van de eerste etage, is een brede gepleisterde band aangebracht. Deze band loopt door op de hoek als de witgeschilderde houten borstwering van de rechthoekige erker.

Deze erker, met sterk vereenvoudigde grote ramen tussen houten stijlen, rust op grote kwartronde consoles. De zijkanten hiervan zijn voorzien van een waaiermotief. Op de smalle voorzijden is een dubbele rij gestileerde lindeblaadjes aangebracht. Boven de erker is een eenvoudig vernieuwd ijzeren hekwerk geplaatst. Zowel de vernieuwing van de erker als het gedeeltelijk vernieuwen van het hekwerk zijn als negatief aan te merken. Openslaande balkondeuren met bovenlicht geven toegang tot dit balkon. De gootlijst rust hier behalve op klosjes op twee bewerkte consoles aan de zijden.

Op de hoek bevindt zich een tweelichts dakkapel met driehoekig fronton op bewerkte consoles.

Op de eerste en de tweede verdieping is een reeks van zes T-vensters aangebracht, met witgeschilderde kozijnen. De vensters hebben een gepleisterde omlijsting en hardstenen dorpels. De bovenhoeken hebben gepleisterde sierklosjes, doorlopend tot een waterlijst. De schuif-vensters op de tweede verdieping hebben eveneens een gepleisterde omlijsting. Deze hebben echter een sluitsteen die doorloopt tot velden van pleisterwerk boven de vensters. De gevel wordt afgesloten door een geprofileerde houten gootlijst op een smal fries van pleisterwerk. De gootlijst rust op klosjes. In dit dakvlak zijn twee dakkapellen geplaatst zoals hierboven beschreven.

De gevel aan het Tongerloplein is op het deel van de winkelpui na veel eenvoudiger en onregelmatiger. De bakstenen gevel wordt hier geleed door speklagen van donkergrijze machinale baksteen. Enkele vensters op de begane grond zijn dichtgetimmerd. Er zijn verschillende vormen schuifvensters toegepast. In het dakschild is één dakkapel van de hierboven beschreven vorm geplaatst.

Het pand verkeert in matige staat.

Redengevende omschrijving

Het hoge en brede winkel-woonhuis met Neo-Classicistische motieven is van belang vanwege de markante situering en met name de gaafheid van de pui.

Het pand maakt deel uit van de historische gegroeide stedebouwkundige structuur van de Bloemenmarkt.

  • TERUG