Locatie:Bloemenmarkt 16, 4701 JB Roosendaal
CBS Typering: Kosterswoning
Bouwjaar: 1810
Architect: niet bekend
Soort monument: Gemeentelijk monument.
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 10 november 1993
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, sectie L, Nr. 1760

Typering

Een tweelaags pand van twee traveeŽn in de gevelwand, voorzien van een lijstgevel en een mansardedak met wolfeinde, gedekt met zwarte kruispannen.

Historische omschrijving

Het huis werd in 1810 gelijktijdig gebouwd met het naastliggende kerkgebouw. Het was sindsdien kosterij van de Nederlandse Hervormde gemeente.

Oorspronkelijk had het pand een halsgevel met een fronton als bekroning, na 1900 is dit veranderd in de huidige lijstgevel, waarvan de kroonlijst met gepleisterd fries op dezelfde hoogte ligt als de kroonlijst van de kerk.

De architect is niet bekend.

Omschrijving exterieur

De voorgevel van het pand is opgetrokken uit roodbruine handvorm baksteen van klein formaat.

De rechterzijgevel is opgetrokken uit gele baksteen en heeft drie rechte steekankers, de bovenste dertien lagen zijn gemetseld van dezelfde roodbruine baksteen als die bij de voorgevel zijn toegepast.

Het voegwerk in kalkspecie is platvol afgewerkt.

De gevelindeling is opvallend, de twee vensterassen zijn opgeschoven naar de linkerzijde en de donkergeschilderde paneeldeur met bovenlicht bevindt zich in de linkerzijgevel. De entree bevindt zich dus in de poortzône, die gewoonlijk toegang tot het achtererf verleent.

In de voorgevel op de begane grond zijn er twee kleine witgeschilderde T-vensters, met uitkragende rechte hardstenen dorpels.

Boven de vensters gemetselde strekken, hierboven een hardstenen waterlijst op dezelfde hoogte als de uitkragende hardstenen lekdorpels van de witgeschilderde T-vensters op de eerste etage.

Het kozijnwerk is hier van vellingkanten voorzien.

Ook boven de verdiepingramen zijn er gemetselde strekken.

Direct boven de hardstenen waterlijst is een hardstenen band in het muurwerk opgenomen.

Het gepleisterde fries is witgeschilderd en heeft aan de onderzijde een eenvoudige profilering. Boven het fries een houten gootlijst op rechthoekige klosjes.

Het pand verkeert in goede staat.

Redengevende omschrijving

Het relatief kleine pand is een goed voorbeeld van sobere Klassicistische stijl. Als kosterij behoort het bij de naastgelegen kerk.

Het pand maakt onderdeel uit van de historische gegroeide stedebouwkundige structuur van de Bloemenmarkt.

Opname gegevens : 1 november 1990/10 november 1993

  • TERUG