Locatie:Boomgaardstraat 1, hoek molenstraat, 4701 HE Roosendaal
CBS Typering: Woonhuis
Bouwjaar: 1934
Architect: Jac. Hurks
Soort monument: Gemeentelijk
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 28 september 2009
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie C, Nr 8551

Omschrijving van het monument

Algemeen:
De Boomgaardstraat bevindt zich in het centrum van Roosendaal en verbindt de Molenstraat met de Dunantstraat en de Willemstraat. De straat kenmerkt zich door aangesloten eenvoudige bebouwing direct aan de smalle straat. De bebouwing varieert in hoogte, aan de Molenstraatzijde is deze hoger dan in de straat zelf.
De hoek van de Boomgaardstraat en de Molenstraat wordt gevormd door het opvallende woonhuis Boomgaardstraat 1 dat in 1934 is gebouwd in opdracht van de heer C. van Oers-Hagenaars te Roosendaal naar een ontwerp van Jac. Hurks, architect te Roosendaal. In 1979 is het pand gewijzigd naar een ontwerp van P.A.M. v.d. Veeken BV, architect te Roosendaal. Deze wijziging heeft betrekking op een aangebouwde kantoorruimte aan de linkerachterzijde en enkele aanpassingen in het interieur, die de hoofdstructuur niet verstoren.

Het gedeeltelijke onderkelderde woonhuis is gebouwd onder invloed van de Amsterdamse school architectuur met rode baksteen en een donker rood trasraam, beiden in staand verband. Het pand bestaat uit een begane grond, een verdieping en een zolderverdieping onder een in hoogte verspringende zadeldak dat gedekt is met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen. De nokrichting staat haaks op de Molenstraat. In de nok bevindt zich een schoorsteen. In het dakvlak boven de rechterzijgevel gevel is tijdens de bouw in 1934 een dakkapel met vier ramen en een ruim dakoverstek geplaatst. Aan de linker zijde van de voorgevel loopt een penant van de begane grond tot boven de goot dat overgaat in een brede schoorsteen.
De vensters hebben bakstenen lekdorpels die bestaan uit staande koppen aan de zijden met daartussen strekken. De strekken van de vensters op de hoek van de Boomgaardstraat en de Molenstraat zijn vervangen door een lekdorpel van keramische tegels. In alle bovenlichten - en de onderramen op de verdieping is glas-in-lood geplaatst.

Voorgevel (evenwijdig met de Boomgaardstraat)
De voorgevel van het pand heeft aan de linkerzijde een afgeschuinde inspringende hoek met op de begane grond een venster. De linkerzijde van de voorgevel ligt terug ten opzichte van het gevelvlak. Ter hoogte van de verdieping bevindt zich boven de afgeschuinde hoek, een inpandig balkon. De balustrade is afgewerkt met een hardstenen band. Het dak draagt op drie ronde kolommen. Het balkon is via een deur vanaf de verdieping bereikbaar. Het dak van het balkon loopt puntvormig op naar een dakoverstek van het linker deel van de gevel.
De toegang tot het pand bevindt zich in de voorgevel op de begane grond in een rondboogvormige gevelopening met een 1 ½ steens rondboog. De toegang is bereikbaar via een hardstenen trede en wordt gevormd door een rondboogvormige paneeldeur. Het kozijn loopt met de vorm van de toegang mee en heeft 14 ruitjes. Links van de toegang bevindt zich een ongedeeld venster en rechts en een samengesteld venster met kalf en drie stijlen.

Ter hoogte van de 1e verdieping bevinden zich twee kozijnen met drie ramen.
De gevel wordt afgesloten met een ruim dakoverstek.

Linker zijgevel (evenwijdig met de Molenstraat)
De linker zijgevel heeft op de begane grond een venster met een kalf en twee stijlen onder het kalf en een ongedeeld bovenlicht. Boven dit vensters breekt een driezijdige erker uit de gevel. Aan de onderzijde is een betonnen band zichtbaar en aan de bovenzijde bij de zolderverdieping wordt deze erker afgesloten met een open balkon. De balustrade is afgedekt met een hardstenen band. Ter hoogte van de verdieping bevindt zich een driezijdig kozijn met ongedeelde ramen. Het balkon is bereikbaar via een rondboogvormige deur met een 1 ½ steens rondboog. In de deur bevindt zich glas in een zesruits roedenverdeling. De gevel wordt afgesloten met een kantpan

Rechter zijgevel (haaks op de Boomgaardstraat)
Aan de rechter zijgevel is een éénlaagse aanbouw onder een platdak gebouwd. De gevel van de aanbouw is over de lengte van deze aanbouw hoger en gaat daarna over in de tuinmuur waarin zich een toegang bevindt.
In de gevel op de begane grond bevinden zich een kozijn, een samengesteld venster en een toegang. Door het platte dak van de aanbouw breekt een forse schoorsteen heen.
Ter hoogte van de 1e verdieping bevindt zich een samengesteld kozijn met openslaande deuren die toegang geven tot het dak van de aanbouw. Aan beide zijden van de deur is een raam zichtbaar. Aan de rechter zijde van deze gevel bevindt zich een gedeeld venster met matglas. In de top van de gevel is een venster met twee openslaande ramen geplaatst.
De gevel wordt afgesloten met een kantpan.

Achtergevel:
De achtergevel wordt ingenomen door het naast liggende pand.

  • TERUG