Locatie:Boulevard 2, 4701 EV Roosendaal
CBS Typering: Woonhuis
Bouwjaar: 1903
Architect: F.B. Sturm
Soort monument: Gemeentelijk monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 16 september 2008
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, sectie C, Nr. 8565

Omschrijving van het monument

Algemeen
De Boulevard kenmerkt zich door grotendeels vrijstaande woonhuizen die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Er is een grote variatie in woningtypen die de verschillende architectuurstromingen uit de periode 1900-1940 weerspiegelen. De straat kenmerkte zich vroeger door een laanbeplanting aan weerszijden van een rijweg die bestraat was met waaiervormig gelegde kinderhoofdjes en is thans ingericht met een geasfalteerde rijbaan met aan beide zijden een fietsstrook en een stoep. Enkele panden hebben een voortuin maar overwegend grenzen de voorgevels direct aan de stoep.

Het gedeeltelijk onderkelderde woonhuis aan de Boulevard 2 staat met de voorgevel in de rooilijn van de Boulevard. Het pand heeft links een kleine vrije ruimte en grenst rechts aan het erf dat behoort bij het pand Molenstraat 174 dat in het zelfde jaar (zelfde opdrachtgever en zelfde architect) is gebouwd. De erfscheiding behoort niet (meer) bij het pand Boulevard 2.

Het pand is gebouwd met rode baksteen in kruisverband op een rechthoekige plattegrond en heeft aan de achterzijde een eenlaagse - en een tweelaagse aanbouw onder een platdak. Het pand omvat een begane grond, een verdieping en een zolderverdieping onder een schildak dat met gesmoorde, kruispannen is gedekt. De nok staat haaks op de straat.

In 1940, 1953 en 1978 is het interieur van de woning verbouwd, in 1991 is de woning verbeterd en in 1995 is de gevel veranderd (dat betreft niet de voorgevel).

Voorgevel
De voorgevel bestaat uit drie traveeŽn en heeft een grijs geschilderd plint en gepleisterde speklagen. De getoogde vensters hebben een hardstenen lekdorpel en worden afgesloten met een strekkenlaag.

Op de begane grond bevinden zich twee authentieke vensters met ongedeelde schuiframen met in het bovenlicht geel gefigureerd glas. Rechts van de vensters bevindt zich de toegang die gevormd wordt een ondiep portiek, twee hardstenen treden en een deur met ongedeeld bovenlicht. Links van de toegang in het plint bevindt zich een schoenschraper.

Ter hoogte van de verdieping bevinden zich drie getoogde vensters met dubbele naar binnen draaiende onderramen en een ongedeeld bovenlicht met geel gefigureerd glas.

De gevel wordt afgesloten met een gevellijst met gedecoreerde consoles, een architraaf, een gepleisterde fries en geprofileerde bakgoot.

Linkerzijgevel
De linker zijgevel is blind en wordt afgesloten met een boeiboord.

Rechter zijgevel
De rechter zijgevel is blind op een rond ijzeren venster met een roedenverdeling in de vorm van een pentagram na, dat zich bevindt ter hoogte van de verdieping. De gevel wordt afgesloten met een boeiboord.

Achtergevel
Aan de achtergevel is over een deel een tweelaagse bouwmassa gebouwd met plat dak. Voorts is de achtergevel vanaf de openbare weg niet zichtbaar.

  • TERUG