Locatie:Boulevard 55, 4701 EP Roosendaal
CBS Typering: Woonhuis
Bouwjaar: 19..
Architect: M. Vergouwen
Soort monument: Gemeentelijk monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 16 september 2008
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, sectie C, Nr. 6647

Omschrijving van het monument

Algemeen
De Boulevard kenmerkt zich door grotendeels vrijstaande woonhuizen die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Er is een grote variatie in woningtypen die de verschillende architectuurstromingen uit de periode 1900-1940 weerspiegelen. De straat kenmerkte zich vroeger door een laanbeplanting aan weerszijden van een rijweg die bestraat was met waaiervormig gelegde kinderhoofdjes en is thans ingericht met een geasfalteerde rijbaan met aan beide zijden een fietsstrook en een stoep. Enkele panden hebben een voortuin maar overwegend grenzen de voorgevels direct aan de stoep.

Het woonhuis aan de Boulevard 55 staat met de afgeschuinde voorgevel en de zijgevels op het kruispunt van de Boulevard, de Ommegangstraat en de Van Gilselaan. De afgeschuinde voorgevel is gericht op de Van Gilselaan. De voorgevel oriŽnteert zich naar het kruispunt, de linker zijgevel grenst aan de stoep van de Boulevard en de rechter zijgevel aan de stoep van de Ommegangstraat. Aan de rechter achterzijde wordt de tuin afgeschermd van de Ommegangstraat door een schutting.

Het pand is gebouwd naar een ontwerp van de Roosendaalse architect M. Vergouwen van witte kalkzandsteen, de gevels zijn verlevendigd met rode kalkzandsteen speklagen en hebben een zwarte, geschilderde borstwering met plint. Ter plaatse van de onderdorpels van de vensters zijn diamantkoppen zichtbaar en onder de lekdorpels is een decoratie aangebracht. Het pand omvat een begane grond, een zolderverdieping onder een samengesteld zadeldak dat in 1987 gedekt is met donkere kunststenen pannen. Aan de zijde van de Ommegangstraat breekt een schoorsteen door het dakvlak heen. De nokken lopen evenwijdig met de Boulevard en de Ommegangstraat. De kap wordt aan de kruispuntzijde boven het afgeschuinde gedeelte afgesloten met een dakopbouw onder een zadeldak dat gedekt is met zink. Op de aansluiting van het zinken dak aan het pannendak is een windwijzer geplaatst.

In de kozijnen van de vensters, die worden afgesloten met een decoratieve segmentboog, zijn nieuwe ramen geplaatst en is de toegangsdeur vervangen. In 1996 is aan de achtergevel een veranda gebouwd. De vensters kunnen worden geblindeerd met rolluiken die voor het boogveld zijn geplaatst.

Voorgevel (de afgeschuinde gevel)
Deze topgevel breekt door de goten van de zijgevels heen en wordt afgesloten met een dakoverstek en een piron. Op de begane grond bevindt zich een venster. Ter hoogte van de zolderverdieping bevindt zich in een diepe negge een deur met oorspronkelijk een houten balkon dat later is vervangen door een Frans balkon met een hekwerk. Deze gevelopening wordt afgesloten met een rondboog waarvan het boogveld is gevuld met siermetselwerk.

Op de begane grond bevinden zich twee authentieke vensters met ongedeelde schuiframen met in het bovenlicht geel gefigureerd glas. Rechts van de vensters bevindt zich de toegang die gevormd wordt een ondiep portiek, twee hardstenen treden, een deur met ongedeeld bovenlicht. Links van de toegang in het plint bevindt zich een schoenschraper.

Linker zijgevel
In de linker zijgevel bevinden zich drie vensters en een toegang met een ongedeeld bovenlicht. De gevel wordt afgesloten met een eenvoudige gevellijst met een architraaf met muizentand, een gemetselde fries met siermetselwerk en een geprofileerde bakgoot op klossen.

In het dakvlak boven deze gevel is een dakkapel onder een zadeldak met piron geplaatst.

Rechter zijgevel
In de rechter zijgevel bevinden zich twee vensters, een dichtgezette vensteropening en een toegang met een paneeldeur en een gedeeld bovenlicht. De gevel wordt afgesloten met een eenvoudige gevellijst met een architraaf met muizentand, een gemetselde fries met siermetselwerk en een geprofileerde bakgoot op klossen.

Achtergevel
Aan de achtergevel is een eenlaagse veranda onder een lessenaarsdak gebouwd. Ter hoogte van de verdieping bevindt zich een venster met een gemetselde lekdorpel en een segmentboog. Over de gevel zijn ankers zichtbaar.

  • TERUG