Locatie:Boulevard 78, 4701 EW Roosendaal
CBS Typering: Woonhuis
Bouwjaar: 1933
Architect: A. van Hees
Soort monument: Gemeentelijk
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 16-09-2008
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie C, Nr 6652

Omschrijving van het monument

Woonhuis en garage

Algemeen De Boulevard kenmerkt zich door grotendeels vrijstaande woonhuizen die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Er is een grote variatie in woningtypen die de verschillende architectuurstromingen uit de periode 1900-1940 weerspiegelen. De straat kenmerkte zich vroeger door een laanbeplanting aan weerszijden van een rijweg die bestraat was met waaiervormig gelegde kinderhoofdjes en is thans ingericht met een geasfalteerde rijbaan met aan beide zijden een fietsstrook en een stoep. Enkele panden hebben een voortuin maar overwegend grenzen de voorgevels direct aan de stoep.

Het vrijstaande, gedeeltelijke onderkelderde woonhuis aan de Boulevard 78 is gelegen in de bocht van de Boulevard bij het kruispunt Boulevard, Ommegangstraat en Van Gilselaan. Het pand wordt van de openbare weg gescheiden met een bakstenen muurtje met klommen en ijzeren staven waarachter een grotendeels betegelde tuin is aangelegd en een oprijlaan naar een achterliggende aangebouwde garage.

Het pand is gebouwd in opdracht van de weduwe van Jac. Govaarts en ontworpen en gebouwd onder directie van A.J. Van Hees, v/h De Bruijn en Van Hees te Roosendaal.

Het pand en de garage zijn gebouwd onder invloed van de Amsterdamse school architectuur met gele baksteen en een donker rood trasraam, beiden in staand verband. Het pand bestaat uit een begane grond, een verdieping en een zolderverdieping onder een platdak met dakschilden die gedekt zijn met gesmoorde geglazuurde verbeterde Hollandse pannen. In het dakvlak boven de voor- en de rechterzijgevel gevel bevindt zich een dakkapel.

Het pand oogt horizontaal vanwege horizontale uitkragende band boven de vensters op de begane grond, de uitkragende bloemenbak onder de vensters ter hoogte van de verdieping en het ruime dakoverstek waarin zich een bakgoot bevindt.

Links in de voorgevel bevindt zich een erker die over twee bouwlagen doorloopt en steekt een forse schoorsteen boven het dak uit. Aan de rechterzijde van de linker zijgevel bevindt zich een verticaal gevelvlak met langgerekte vensters tot een horizontaal venster onder het ruime dakoverstek.

Alle vensters hebben zwarte keramische lekdorpels. op de begane grond kunnen de vensters worden geblindeerd met authentieke rolluiken en in de ramen is glas-in-lood geplaatst.

Voorgevel De voorgevel van het pand heeft links op de begane grond een venster dat overgaat in een tweezijdig venster van de erker en een klein haaks venster op de gevel. Voorts bevindt zich aan de rechterzijde een venster met stijl dat omloopt in de rechterzijgevel. Ter hoogte van de verdieping bevindt zich aan de linkerzijde een tweezijdige erker met haakse vensters op de gevel en aan de rechter zijde een venster met stolpramen. Het metselwerk ter plaatse van de erkers volgt de vorm van deze erkers en boven de vensters wordt dit gedragen door een uitkragende betonnen band.

De gevel wordt afgesloten met een ruim dakoverstek.

In het dakvlak boven deze gevel bevindt zich een dakkapel met twee ramen met een horizontale roede. De dakkapel heeft een ruim dakverstek dat doorloopt over de schoorsteen.

Linker zijgevel De linker zijgevel wordt ingenomen daar het naast liggende pand.

Rechter zijgevel De toegang tot de woning wordt gevormd door een deur in een ondiep portiek. Aan beide zijden van de entree bevindt zich een hoekraam. Het rode metselwerk van het trasraam loopt ter breedte van de bovenliggende uitbouw door tot aan deze uitbouw. Hierboven bevindt zich op een betonnen plaat die ondersteund wordt door uitgetand metselwerk een rechthoekige erker met aan beide zijden een raam haaks op de gevel en vier ramen breed.

Aan de rechter zijde van de rechter zijgevel bevindt zich een verticaal gevelvlak dat het achterliggende trappenhuis markeert. Op de begane grond is een toegang die wordt gemarkeerd door een pilaster. De gevel wordt afgesloten met een ruim dakoverstek.

Achtergevel De achtergevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar.

Garage Aan de achterzijde bevindt zich een eenlaagse garage met dubbele deuren met een verticale glasopening. De gevel wordt afgesloten met een betonnen band.

  • TERUG