Locatie:Boulevard 142, 4701 EZ Roosendaal
CBS Typering: Woonhuis
Bouwjaar: 1926
Architect: J. Martens
Soort monument: Gemeentelijk monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 16 september 2008
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, sectie C, Nr. 4537

Omschrijving van het monument

Algemeen
De Boulevard kenmerkt zich door grotendeels vrijstaande woonhuizen die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Er is een grote variatie in woningtypen die de verschillende architectuurstromingen uit de periode 1900-1940 weerspiegelen. De straat kenmerkte zich vroeger door een laanbeplanting aan weerszijden van een rijweg die bestraat was met waaiervormig gelegde kinderhoofdjes en is thans ingericht met een geasfalteerde rijbaan met aan beide zijden een fietsstrook en een stoep. Enkele panden hebben een voortuin maar overwegend grenzen de voorgevels direct aan de stoep.

Het vrijstaande, gedeeltelijke onderkelderde woonhuis aan de Boulevard 142 wordt van de openbare weg gescheiden met een hekwerk waarachter een bestraatte tuin is aangelegd.

Het pand is in 1926 gebouwd in de Overgangsstijl (invloeden van de Amsterdamse school) in rode baksteen in kruisverband in opdracht van A. Arnold-Notenboom en ontworpen door J. Martens, architect te Roosendaal. De voorgevel is recent gevoegd met een knipvoeg, de zijgevels zijn platvol gevoegd. Ter plaatse van het trasraam zijn de bakstenen verticaal op z'n plat geplaatst.

Het pand bestaat uit een begane grond en een verdieping onder een plat dak dat enigszins verhoogd is door het aanbrengen van isolatie. Hierdoor zijn de boeiboorden verhoogd. Door het platte dak breken aan de rechterzijde twee schoorstenen heen. Alle vensters hebben hardstenen lekdorpels.

Voorgevel
De voorgevel van het pand heeft aan de linkerzijde een gevelvlak dat wordt afgesloten met een ruim dakoverstek op klossen met een geprofileerde bakgoot en aan de rechterzijde een risaliet die wordt afgesloten met een topgevel met rollaag en een hangende strook siermetselwerk. Het metselwerk van de voorgevel is verlevendigd met banden van staand metselwerk en boven de gevelopeningen bevinden zich anderhalfsteens strekkenlagen. Aan de rechterzijde op de begane grond is een pilaster aangebouwd.

Aan de linkerzijde van de voorgevel bevindt zich op de begane grond een toegang in een portiek. De toegang wordt gevormd door een kozijn met deur en aan beide zijden een lange verticale glasstrook met glas-in-lood. Aan de bovenzijde bevindt zich een ongedeeld bovenlicht.

Aan de rechterzijde bevindt zich een driezijdige erker met een tentdakje dat gedekt is met bitumen. De ramen zijn recent vernieuwd en in het bovenlicht is glas-in-lood geplaatst. Ter hoogte van de verdieping bevinden zich aan de linkerzijde boven de toegang een en boven de erker twee gerenoveerde vensters met openslaande ramen en glas-in-lood in het bovenlicht.

Linker zijgevel
De linker zijgevel is blind en wordt afgesloten met een kunststof boeiboord. Over de gevel zijn ankers zichtbaar.

Rechter zijgevel
In de rechter zijgevel is ter hoogte van de verdieping een vernieuwd venster zichtbaar met openslaande ramen en een bovenlicht. Deze gevel wordt afgesloten met een kunststof boeiboord. Over de gevel zijn ankers zichtbaar.

Achtergevel
De achtergevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar

  • TERUG