Locatie:Boulevard 144, 4701 EZ Roosendaal
CBS Typering: Woonhuis
Bouwjaar: 1926
Architect: J. Année
Soort monument: Gemeentelijk monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 16 september 2008
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, sectie C, Nr. 4538

Omschrijving van het monument

Algemeen
De Boulevard kenmerkt zich door grotendeels vrijstaande woonhuizen die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Er is een grote variatie in woningtypen die de verschillende architectuurstromingen uit de periode 1900-1940 weerspiegelen. De straat kenmerkte zich vroeger door een laanbeplanting aan weerszijden van een rijweg die bestraat was met waaiervormig gelegde kinderhoofdjes en is thans ingericht met een geasfalteerde rijbaan met aan beide zijden een fietsstrook en een stoep. Enkele panden hebben een voortuin maar overwegend grenzen de voorgevels direct aan de stoep.

Het vrijstaande woonhuis aan de Boulevard 144 wordt van de openbare weg gescheiden met haag en heeft een toegangspad dat aan de straat wordt ingeklemd tussen twee kolommen. Achter de haag is een tuin aangelegd.

Het pand is in 1926 gebouwd in de Overgangsstijl (met invloeden van de Amsterdamse school architectuur) in rode baksteen in halfsteens verband met een spouwmuur in opdracht van W.J.M. Buysen en ontworpen door J. Année, architect te Roosendaal.

Het pand bestaat uit een begane grond, een verdieping en een zolderverdieping onder een plat dak met hoge dakschilden ter plaatse van de voorgevel en de rechter zijgevel. De dakschilden zijn gedekt met rode opnieuw verbeterde Hollandse pannen.

Voorgevel
De voorgevel van het pand heeft een horizontale band die de begane grond van de verdieping scheidt. Op de begane grond bevindt zich een driezijdige erker met drie vensters en aan de rechterzijde een venster in een afgeschuinde hoek.

Aan de linkerzijde van de gevel gaat een terugliggende schoorsteen ten opzichte van het gevelvlak van de verdieping door tot boven het platte dak. Boven de horizontale betonnen band bevindt zich een in hoogte verspringend gemetseld gevelvlak met in het hoge deel een gedeeld venster.

Linker zijgevel
De linker zijgevel is blind en wordt afgesloten met een boeiboord. Aan de achterzijde is een aanbouw met plat dak zichtbaar. Over de gevel zijn ankers zichtbaar.

Rechter zijgevel
In de rechter zijgevel bevindt zich de toegang tot de woning onder een afdak. Tot boven de toegang is het dakschild met rode opnieuw verbeterde Hollandse pannen aanwezig. In dit dakschild bevindt zich een venster. Het overige geveldeel is gebouwd van baksteen tot de hoogte van het platte dak. In dit deel van de gevel is een klein venster en twee hoge verticale vensters zichtbaar die het trappenhuis markeren. Aan de achterzijde is een tweelaagse aanbouw onder een platdak zichtbaar die breder is dan de hoofdbouwmassa.

Achtergevel
De achtergevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar.

  • TERUG