Locatie:Boulevard 147, 4701 ET Roosendaal
CBS Typering: Woonhuis
Bouwjaar: 1916
Architect: ?
Soort monument: Gemeentelijk monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 16 september 2008
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, sectie C, Nr. 4571

Omschrijving van het monument

Algemeen
De Boulevard kenmerkt zich door grotendeels vrijstaande woonhuizen die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Er is een grote variatie in woningtypen die de verschillende architectuurstromingen uit de periode 1900-1940 weerspiegelen. De straat kenmerkte zich vroeger door een laanbeplanting aan weerszijden van een rijweg die bestraat was met waaiervormig gelegde kinderhoofdjes en is thans ingericht met een geasfalteerde rijbaan met aan beide zijden een fietsstrook en een stoep. Enkele panden hebben een voortuin maar overwegend grenzen de voorgevels direct aan de stoep.

Het vrijstaande, gedeeltelijk onderkelderde woonhuis aan de Boulevard 147 ligt met de voorgevel direct aan de stoep van de openbare weg. Links en rechts van het pand is bebouwing opgetrokken die van het pand gescheiden wordt door een smalle steeg die kan worden afgesloten met een deur.

Het pand is in 1916 gebouwd in de Overgangsstijl in rode strengpers steen in kruisverband in opdracht van J.F. de Clercq te Roosendaal. In 1953 is het pand uitgebreid met een kantoorruimte. De overige gevels zijn gebouwd met rode baksteen.

Het pand bestaat uit een begane grond en een zolderverdieping onder een mansarde kap die gedekt is met gesmoorde kruispannen.

De ramen in de kozijnen in de voorgevel zijn recent gewijzigd.

Voorgevel
De voorgevel heeft een gepleisterde, zwart geschilderd plint en een grijs geschilderd basement met een blokverband. Net boven de hardstenen lekdorpels bevinden zich als afsluiting van de borstwering diamantkoppen. Hierop sluit de donkergrijze/gele gemetselde band aan. Deze bevindt zich ook ter hoogte van de bovenzijde van de gevelopening op de begane grond. De segmentbogen boven de gevelopeningen zijn afgezet met een gele band metselwerk en een grijze sluitsteen. De topgevel wordt afgesloten met een hardstenen band waarover een zinken kap is gelegd en met vier pilasters. In het in hoogte verspringende middendeel is siermetselwerk aangebracht. De pilasters zijn gedecoreerd met grijze en gele baksteen.

Op de begane grond bevindt zich een toegang die gevormd wordt door een deur met bovenlicht. Voor de deur bevinden zich twee hardstenen treden. Aan de rechterzijde van de gevel bevinden zich twee vensters die kunnen worden geblindeerd met rolluiken.

Ter hoogte van de verdieping bevinden zich twee vensters met recent geplaatste kozijnen. Deze vensters kunnen ook worden geblindeerd met rolluiken.

Linker zijgevel
De linker zijgevel is blind en wordt afgesloten met een boeiboord. Aan de achterzijde is een eenlaagse en een tweelaagse aanbouw zichtbaar. Over de gevel zijn ankers zichtbaar.

Rechter zijgevel
De rechter zijgevel is blind en wordt afgesloten met een boeiboord. Over de gevel zijn ankers zichtbaar. In het dakvlak boven deze gevel breken twee schoorstenen door het dak heen.

Achtergevel
De achtergevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar.

  • TERUG