Locatie:Boulevard 165, 4701 ET Roosendaal
CBS Typering: Woonhuis
Bouwjaar: 1900
Architect: ?
Soort monument: Gemeentelijk monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 16 september 2008
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, sectie C, Nr. 4563

Omschrijving van het monument

Algemeen:
De Boulevard kenmerkt zich door grotendeels vrijstaande woonhuizen die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Er is een grote variatie in woningtypen die de verschillende architectuurstromingen uit de periode 1900-1940 weerspiegelen. De straat is ingericht met een geasfalteerde rijbaan met aan beide zijden een fietsstrook en een stoep. Enkele panden hebben een voortuin maar overwegend grenzen de voorgevels direct aan de stoep.

Het vrijstaande pand Boulevard 165 is in 1900 gebouwd in een eclectische stijl met elementen uit de Neorenaissance (de ontlastingsconstructies) en de Chaletstijl (het sierspant, de geprofileerde omtimmering, en de entree). Het staat op een L-vormig grondvlak en heeft een begane grond, een verdieping en een zolderverdieping onder een samengesteld zadeldak dat met gesmoorde kruispannen is gedekt. Tegen de linkerzijmuur bevindt zich een entree onder een platdak. De gevels zijn gebouwd van rode baksteen in kruisverband.

Enige tijd is dit pand in gebruik geweest als kantoor voor het FNV.

Voorgevel:
De voorgevel is vier gevelassen breed, het voegwerk met knipvoeg is oorspronkelijk en deze gevel verjongd boven het maaiveld. Het rechter deel is twee vensterassen breed en als drielaags hoekrisaliet met puntgevel uitgevoerd. Door de gepleisterde plint, de speklagen, blokken en het metselmozaïek onder de goot van het linker, tweelaags geveldeel, heeft de voorgevel een sterk horizontaal karakter. De blokken, speklagen en de daaraan gekoppelde aanzetstenen van de ontlastingsconstructies zijn met een in kleur contrasterende baksteen gemetseld, en daarna voorzien van een pleisterlaag.

Op de begane grond bevinden zich drie vensteropeningen en de overkapte entree, met in de tweede gevelas een vernieuwde voordeur. De entree wordt begeleid door de oorspronkelijke veranda. Ter hoogte van de verdieping is de indeling overeenkomstig met de begane grond. In de tweede gevelas van links bevindt zich een recente balkondeur met bovenlicht boven een geprofileerde kalf die toegang verschaft tot het platte dak van de veranda boven de entree. In de geveltop van het risaliet is een klein, vierkant venster aanwezig dat geflankeerd wordt door smalle nisjes. Met uitzondering van de vensteropening op de zolder hebben alle vensteropeningen een segmentboog als ontlastingsconstructie waarvan de sluitstenen met een diamantkop zijn uitgevoerd. Boven het zoldervenster bevindt zich een rondboog met aanzet- en sluitstenen die als diamantkop zijn uitgevoerd. Boven de nisjes bevindt zich een uiterst kleine strekse boog.

Alleen het T-venster op de begane grond is oorspronkelijk, de overige vensters zijn vernieuwd. Alle vensters hebben een hardstenen lekdorpel. In de entree in de voorgevel bevindt zich een vernieuwde deur onder een strekse boog.

Zijgevels
De tweelaagse rechterzijgevel is net als de voorgevel met rode baksteen in kruisverband gemetseld. De spekbanden in de voorgevel worden bij de rechterzijgevel doorgezet. De gevel wordt met een sierlijk omtimmerde bakgoot beëindigd. Opvallend zijn de twee uitgemetselde rookkanalen die in het pand samenkomen bij de nog oorspronkelijke schoorsteen die het rechter dakvlak doorbreekt. Links van het tweede rookkanaal bevindt zich op de begane grond en de verdieping één vensteropening onder een segmentboog, zoals beschreven bij de voorgevel. In de vensteropeningen zitten de oorspronkelijke vensters gevat. De linkerzijgevel was door bossage niet zichtbaar.

  • TERUG