Locatie:Boulevard Antverpia 4 - 6, 4703 AX Roosendaal
CBS Typering: Woonhuis
Bouwjaar: 1906
Architect: A.J. de Bruijn
Soort monument: Gemeentelijk monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 10 november 1993
Kadastrale aanduiding: nr. 4: Roosendaal, sectie D, nr 2076
nr. 6: Roosendaal, sectie D, Nr. 4968

Typering
Het betreft twee aaneengebouwde eenlaags woonhuizen in de rooilijn onder eigen zadeldak met zwarte verbeterde hollandse pannen, met de nokas loodrecht op de straat.

Historische omschrijving
Deze woonhuizen behoren tot een groep woningen, die in 1906 in opdracht van de verzekeringsmaatschappij "Antverpia" zijn gebouwd naar ontwerp van A.J. de Bruijn. Het pand op nummer 6 is in de loop van de tijd niet gewijzigd; het pand op nummer 4 heeft in de jaren zeventig en tachtig veranderingen ondergaan bij de vensters, die deels vergroot en deels dichtgemetseld zijn. Ook zijn bij nummer 4 rolluiken aangebracht. Beide huizen zijn nog steeds in gebruik als woning.

Omschrijving exterieur
De gepleisterde plint wordt onderbroken door ronde luchtroostertjes en de centraal geplaatste paneeldeuren, die toegankelijk zijn via twee hardstenen treden. Boven de pleisterlaag bevinden zich twee lagen gele verblendsteen. Deze lagen worden voortgezet als dubbele sierband en omlijsten de deuren, tot waar zij afbuigen boven de hardstenen dorpels van de vensters.
De gevel is voorzien van diverse van deze speklagen bestaande uit gele baksteen en een tussenlaag van grijze cementsteen. De rest van de gevel is opgetrokken in roodbruine machinale baksteen met lichtgrijze voeg.
Naast en tussen de deuren bevindt zich een iets terugwijkend geplaatst deel, met een dubbele grijze profielrand terugkomend bij de speklagen van de bovendorpels.
Boven de deuren bevindt zich een deurkalf met getande decoratie en een getoogd bovenlicht. De boog is afgedekt met een strek van afwisselend gele en grijze steen. Deze afwerking is ook toegepast bij de twee getoogde schuifvensters, waarvan de kozijnen wit en donkergroen zijn geschilderd. De vensters hebben een verticale sierroedenverdeling in het bovenlicht en aan de zijden.
Het venster op de begane grond van nummer vier bestaat uit een breed uitgebroken raam.
De borstwering is opgemetseld als een brede rand van bruine bakstenen blokjes en gele koppen tussen grijze lagen cementsteen. Op de zolderverdieping is een centraal rondboogvenster geplaatst, met aan weerskanten op afstand een klein tweelichts staand smal raampje. Bij nummer 6 is het stolpraam voorzien van een gedeeld bovenlicht, bij nummer 4 zijn het bovenlicht en de flankerende raampjes dichtgemetseld.
Ter hoogte van de wisseldorpels van de rondboogramen begint de aanzet van de beide trapgevels. Alle trappen zijn voorzien van een hardstenen afdekplaat, geaccentueerd door een sierrand van gele en grijze steen.
Het bovenlicht van de rondboog is afgewerkt met een afwisselend grijze en gele laag en een tuitvormig uiteinde. De trapgevels zijn elk versterkt met drie rechte ijzeren schietankers.
In het midden bevindt zich een rond vlieringraam. Bij nummer 4 is dit dichtgemetseld, bij nummer 6 heeft het een vierruits indeling.
De zijgevevels zijn voorzien van een houten gootlijst met gesneden schulprand en siermetselwerk in zigzagvorm.
De panden verkeren in redelijke tot goede staat.

Redengevende omschrijving
De woonhuizen met Jugendstil elementen zijn van architectonische waarde vanwege constructie en detaillering en van stedebouwkundige waarde vanwege de markante locatie aan de Boulevard Antverpia en langs de spoorlijn Roosendaal-Antwerpen. Ze maken onderdeel uit van een aantal panden in dezelfde stijl. De panden zijn een voorbeeld van woningbouw door een verzekeringsmaatschappij.
  • TERUG