Locatie:Boulevard Antverpia 22 - 28, 4703 AX Roosendaal
CBS Typering: Woonhuis
Bouwjaar: 1910
Architect: A.J. de Bruijn
Soort monument: Gemeentelijk monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 10 november 1993
Kadastrale aanduiding: nr. 22: Roosendaal, sectie K, nr. 1931
nr. 24: Roosendaal, sectie K, nr. 1930
nr. 26: Roosendaal, sectie K, nr. 1929
nr. 28: Roosendaal, sectie K, nr. 1928

Typering

Het betreft een rijtje van vier woningen (een en tweelaagswoningen om en om) van elk drie traveeën in de gevelwand, geplaatst onder plat dak met schilden, parallel aan de straat, met daarop rode leien.

Historische omschrijving

De woonhuizen zijn in 1910 in opdracht van de verzekeringsmaatschappij "Antverpia" gebouwd naar een ontwerp van architect A.J. de Bruijn.

Op drie vernieuwde voordeuren na hebben de panden de tijd vrijwel ongewijzigd doorstaan.

De woonfunctie is tot op heden behouden gebleven.

Omschrijving exterieur

De gepleisterde plint wordt onderbroken door ronde roostertjes en door de twee hardstenen treden, die naar de voordeur leiden. De deur op nummer 28 is de oorspronkelijke paneeldeur met duwstang. De bovenlichten zijn gedeeld of hebben drie verticale deelroeden. Hierboven bevindt zich in een verdiept veld een patroon van siermetselwerk in rood, blauwe en geel in blokvorm.

De gevel is opgetrokken in rode machinale baksteen. Deze wordt opgesierd door een laag blauwe baksteen boven de plint, blauwe banden met rode tussenlaag bij onder- en bovendorpel en bij de sierbogen van deuren en vensters.

Boven de hardstenen dorpels bevinden zich de schuifvensters met witgeschilderde kozijnen.

De bovenlichten hebben drie verticale deelroeden. Hierboven bevindt zich een gerekte Tudorboog. De omlijsting bestaat uit afwisselend rode en blauwe baksteen, een kunststenen sluitsteen en een blauwe koppenlaag. De vulling van de bogen bestaat bij de hoekpanden uit een ruitvormig patroon, de boogvulling van de vier middelste vensters is verticaal gericht.

De twee middenpanden worden afgesloten door een witgeschilderde gootlijst met geprofileerde grote en kleine klosjes. Deze gootlijst wordt doorbroken door twee centraal geplaatste, risalerend gemetselde dakkapellen met blauwe getrapte aanzetstukken ter hoogte van de blauwgeel-blauwe speklaag.

De vensters worden gedekt door een hardstenen latei met tandhoekige uitsparingen en aanzetstenen met kwartrond profiel. Een hardstenen trapvorm volgt de vorm van het tuitvormige zadeldakje.

De halfsteens risalerende hoekpanden hebben op de verdieping schuifvensters met drie (verder uit elkaar geplaatst dan op de begane grond) verticale deelroeden. Hierboven bevinden zich strekken met hardstenen sluitsteen en een blauwe koppenlaag.

Het fries met polychroom ruitjesmotief en de gootlijst met geprofileerde korte en lange klosjes wordt onderbroken door de uitgemetselde dakkapel.

Het platte dak van de dakkapel met openslaande vensters en stenen latei ligt op dezelfde hoogte als de rest van het platte dak.

De panden verkeren in goede staat.

Redengevende omschrijving

De woonhuizen met Jugendstil elementen is van architectonische waarde vanwege constructie en detaillering en van stedebouwkundige waarde vanwege de markante locatie aan de Boulevard Antverpia en langs de spoorlijn Roosendaal-Antwerpen. Het maakt onderdeel uit van een aantal panden in dezelfde stijl. De panden zijn een voorbeeld van woningbouw door een verzekeringsmaatschappij.

  • TERUG