Locatie:Brugstraat 1a, 4701 LA Roosendaal
CBS Typering: Woonhuis
Bouwjaar: 1910-1911
Architect: F.B. Sturm
Soort monument: Gemeentelijk
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 23-04-2002
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie L, Nr 3090

OMSCHRIJVING

Typering

Het betreft een tweelaags hoekpand met afgeschuinde hoek met topgevel, gelegen in de rooilijn en voorzien van een geknot mansardedak met schilden waarop zwarte leien en een bovenzijde met zwarte kruispannen.

Historische omschrijving

Het pand is in 1910/1911 gebouwd als winkel-woonhuis naar een ontwerp van architect F.B. Sturm. De indeling van de vensters en de deuren is in de loop van de decennia gewijzigd, maar is niet vergroot. De winkelfunctie is behouden, de woonfunctie is verloren gegaan ten gunste van opslagruimte.

Omschrijving exterieur

De hardstenen plint met ronde luchtroostertjes en dubbele horizontale sierrand risaleert op de plaatsen waar de verder in gele verblendsteen uitgevoerde penanten de vensters scheiden. De rest van de gevel is, met uitzondering van enig siermetselwerk, opgetrokken in roodbruine machinale baksteen. Aan de zijde van de Brugstraat bevinden zich tien traveeŽn; na de schuine hoektravee volgt nog een deel ter breedte van anderhalve travee aan de Molenstraat. Alle vensters van de begane grond worden afgedekt door een stalen profielbalk als latei, die bruin geschilderd is. De zijde aan de Molenstraat heeft hierbij de oorspronkelijke houten indeling. Bij de rest van de etalageruiten zijn stalen kozijnen aangebracht. De vensters bij het woonhuis zijn smaller en korter. In de derde travee van links bevindt zich een bruin geschilderde paneeldeur, in de zesde travee en op de hoek zijn vernieuwde glaspaneeldeuren geplaatst. De borstwering van de vensters wordt omlijst door een rand profielsteen. In de vijf rechtse traveeŽn aan de Brugstraatzijde bevinden zich de oorspronkelijke witgeschilderde schuifvensters. Zij zijn voorzien van sierroeden in geometrisch patroon. Deze en alle overige vensters zijn voorzien van een stalen latei en bij onder en bovendorpel voorzien van een gele bakstenen speklaag. De overige vensters, die wit en bruin zijn geschilderd, zijn openslaand met een tweelichts bovengedeelte. Onder de bruin geschilderde geprofileerde houten gootlijst bevindt zich het fries. Dit bestaat uit een iets vooruitspringend deel met gele baksteen vierkantjes aan weerskanten van de penanten en een tandlijst met gele baksteen tussenblokjes. De lijst wordt op de hoek onderbroken door verlengde penanten met driehoekige bekroningen en dito decoraties. De driehoeken zijn voorzien van een verdiept cirkelmotief. Tussen en boven de penanten verheft zich een grote tweeruits dakkapel. Deze is zelf ook tussen gele bakstenen kolommetjes met stompe bovenzijden geplaatst en heeft als bekroning een driehoekig gevelveld met driehoekige reliŽfdecoratie. De lijst wordt bovendien aan de zijde van de Brugstraat onderbroken door een stompe topgevel die geflankeerd wordt door verhoogde penanten met driehoekige toppen. De topgevel, ter breedte van de zesde en zevende travee van rechts, heeft een groot tweeruits venster en in de top een geel bakstenen vierkantje. Rechts van het pand staat een hoge bakstenen muur welke grenst aan het buurpand. In de muur is een deur aangebracht. De rechterzijgevel bezit een dichtgemetselde rondboogopening en een hijinstallatie. Het pand verkeert in redelijke tot goede staat.

Redengevende omschrijving

Het pand van gemiddelde hoogte en vrij grote lengte is als groot winkelpand van belang voor het stadsbeeld vanwege de markante plaatsing op een kruising van straten.

Waardering.

Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de stad in het Interbellum. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de gebruikte stijl-elementen en als goed voorbeeld van een regionale variant van de Amsterdamse School. Het exterieur is gaaf bewaard

  • TERUG