Locatie:Brugstraat 17, 4701 LA Roosendaal
CBS Typering: Woonhuis
Bouwjaar: 1905
Architect: F.B. Sturm
Soort monument: Gemeentelijk
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 11 november 1993
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie L, Nr 3288

Typering

Een pand in de gevelwand, voorzien van een lijstgevel met zadeldak, daarachter een plat dak, gebouwd in Neo-Renaissancestijl.

Historische omschrijving

Het pand werd omstreeks 1905 gebouwd als woonhuis met opslagruimte. De architect F.B. Sturm verbouwde in 1922 het achtergedeelte en de voorgevel waarbij de poorttravee links bij het huis werd getrokken. In de loop van de tijd is de raamindeling vereenvoudigd, overigens is het pand gaaf. Het huis is in gebruik als woonruimte met winkel.

Omschrijving exterieur

Het drielaagse pand telt vier traveeën en heeft een rechthoekige plattegrond.

Boven de hardstenen plint is de gevel opgetrokken uit oranjerode machinaal gevormde bakstenen, geleed door speklagen van grijze, machinaal gevormde baksteen.

Links een houten, halfhoge deur, die toegang gaf tot de opslagruimte van het huis, rechts hiervan de deurpartij van het woonhuis, deze deur en de omlijsting zijn rijk gedecoreerd. Boven de deur een fronton gevuld met een schelpfiguur, aan weerskanten daarvan en erboven een pionknop met gepleisterde achtergrond.

Rechts van de deur de twee lage vensters van het souterrain, voorzien van hardstenen dorpels en een gemetselde segmentboog, het kozijnwerk van deze en de overige vensters is wit geschilderd.

De vensters van de bel étage hebben terugliggende borstweringen metsiermetselwerk in ruitpatroon, onder de schuifvensters hardstenen dorpels, bij het bovenlicht van de deur een hoge rondboog met stucwerkvulling, het stucwerk voorzien van verfijnde symmetrische patronen van ruiten en bladwerk.

Op de verdieping openslaande vensters met bovenlicht, onder segmentboog.

Onder de wit geschilderde houten gootlijst met geschulpt snijwerk een segmentboogfries van profielsteen met een verbindende sierband.

Het dakvlak met leien in maasdeking wordt onderbroken door vier dakkapellen met eigen schilddak, eveneens gedekt met leien in Maasdekking, drie kleine dakkapellen hebben één venster, de dakkapel boven de deurtravee is aanzienlijk groter en heeft een zesruits raam met snijwerk in het omrandende houtwerk, alle dakkapellen hebben een haakvormige dunne piron.

Aan de einden van de nok staan bakstenen schoorstenen.

Redengevende omschrijving

Omdat een pand met souterrainverdieping in Roosendaal nagenoeg niet voorkomt is het pand van typologische waarde. Als zodanig is het plaatselijk van architectuurhistorisch belang, verder heeft het stedebouwkundige waarde als onderdeel van de straatwand.

  • TERUG