Locatie:Brugstraat 26, 4701 LE Roosendaal
CBS Typering: Pastorie
Bouwjaar: 1904
Architect: M. Vergouwen
Soort monument: Gemeentelijk Monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 11 november 1993
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie O, Nr. 233

Typering

Het betreft een halfvrijstaand pand van twee lagen en een afgeschuinde hoek, voorzien van lijst- en topgevels met samengesteld dak en leien in maasdekking.

Historische omschrijving

Het pand werd in 1904 gebouwd als pastorie van de H. Antoniuskerk. De architect was M. Vergouwen, die tevens architect was van de kerk. Na de sloop van de kerk bleef het pand de woonfunctie behouden. Er is in de loop van de tijd weinig tot niets aan het pand veranderd.

Omschrijving exterieur

Boven de hardstenen plint met afgeschuinde bovenzijde is de gevel opgetrokken in bruinrode machinale baksteen die platvol grijs is gevoegd. Aan de zijde van de Brugstraat bevinden zich naast de afgeschuinde travee, vier vensterassen. De hoektravee heeft dezelfde vensterindeling als de hieronder beschrevene.

De paneeldeur in risaliet wordt geflankeerd door twee vensters aan de rechterzijde en één venster aan de linkerzijde.

De vernieuwde paneeldeur bevindt zich in een segmentboogportiek en is bereikbaar via drie inpandige hardstenen treden. De deur heeft een getoogd bovenlicht en glasomlijsting aan de zijden.

De getoogde T-vensters hebben witgeschilderde kozijnen en hardstenen dorpels. De segmentboog is net als bij het portiek voorzien van profielsteen.

Iets onder de boog vormt de profielsteen ook de aanzet tot een risalerend deel over de gehele gevel, ombuigend in de vorm van een korfboog boven de T-vensters op de eerste etage. De korfbogen hebben een vulling van geometrisch siermetselwerk. Boven de segmentboog op de begane grond en de hardstenen dorpels van de vensters erboven is een borstwering, gemetseld in de vorm van siervlechtwerk.

De witgeschilderde gootlijst rust op afgeronde houten sierklosjes met knoppen.

De deurtravee risaleert nog twee keer een halve steen. Boven de deur via een lijst van hardstenen blokjes, en aan weerskanten via het getoogde T-venster via profielsteen.

Hierna verbreedt de topgevel zich via trapsgewijs gestapelde blokjes. In de topgevel bevindt zich een T-venster onder korfboog.

De zijgevel heeft een middentopgevel van twee traveeën, twee vensters links en een even breed blind muurgedeelte rechts hiervan. De plint wordt hier onderbroken door kelderramen met ijzeren roosters en voor een portiek met een paneeldeur. De gevel- en vensterindeling volgt vrijwel het patroon van de voorgevel. De topgevel bezit hier nog de originele gesneden houten windveer. Rechts van de topgevel bevindt zich een kleine dakkapel met een wolfdak met leien in maasdekking, twee ruitjes, houtwerk in driepasvorm en een opengewerkte piron.

Redengevende omschrijving

Het pand is een goed en gaaf voorbeeld van een pastorie, die rond de eeuwwisseling is gebouwd, en is van belang als herinnering aan het kerkelijk leven in de stationswijk. Het pand past goed in de stedebouwkundige structuur en is van belang voor de straatwand.

  • TERUG