Locatie:Brugstraat 30, 4701 LE Roosendaal
CBS Typering: Kapel
Bouwjaar: 1952
Architect: C. Sturm
Soort monument: Gemeentelijk Monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 10 november 1993
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie O, Nr. 314

Typering

Het betreft een vrijstaande eenlaagse kapel met plat dak en open klokketoren. Achter de kapel bevindt zich een tegen de nieuwbouw aangebracht beeld van St. Antonius van Padua. De kapel hoorde oorspronkelijk bij de in 1980 gesloopte St. Antoniuskerk.

Historische omschrijving

De kapel is in 1952 gebouwd naar een ontwerp van architect C. Sturm uit dankbaarheid voor het bespaard blijven tijdens de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog gebouwd. Het natuurstenen beeld van de patroonheilige St. Antonius uit de gesloopte kerk is in de kapel ondergebracht.

Omschrijving exterieur

De hoge plint bestaat uit kalkstenen blokken en heeft een profilering aan de bovenzijde. De centrale getoogde deuropening is omlijst door kalkstenen blokken met fronton en pilasters.

De gevel bestaat uit imitatie handvorm baksteen met grote lichtgrijze voegen. Aan de bovenzijde bevindt zich een keperboogfries op blokjes. Op de hoeken zijn grote siervazen van kalksteen geplaatst. In het midden bevindt zich een hoog zeshoekig koperen klokketorentje met helmkoepel en gedecoreerd smeedijzeren kruis op bol. In de zeskantige trommel die op het platte dak aansluit bevinden zich ronde ramen met aan de bovenzijde sieromlijsting en op de hoeken ijzeren sierdecoraties in de vorm van een open cirkel met punt.

De kapel verkeert in goede staat.

Achter de kapel bevindt zich een hoog aan de gevel van de nieuwbouw aangebracht beeld van St. Antonius van Padua. Het beeld staat op een sokkel. De heilige is traditiegetrouw afgebeeld in pij, met het Kind op de arm, zittend op de Bijbel en leliebloemen.

Omschrijving interieur

De vloer is betegeld met Naamse Steen en een ruitpatroon van travertijn.

De binnenmuren bestaan uit witgeschilderde baksteen met zes spaarnissen in de zijwanden en een hoge nis in de achterwand, waarin een polychroom houten Mariabeeld met Heilig Hart. De bruin geschilderde houten zoldering is uitgevoerd in vakwerk, met druppen op de overgang naar de zeshoekige koepel. Hierin bevinden zich per vlak ronde ramen met glas-in-lood met voorstelling van gestileerde rozen. Het dak is vlak afgewerkt. De kapel bevat een beige stenen altaar met ingewerkte kruis- en lelievormen. Er zijn twee smeedijzeren standaards met een kroon en kruis. Er staat een polychroom houten beeld van St. Antonius van Padua met leliebloem en Christus op de arm, zittend op de Bijbel. Vier eikehouten Neo-Gotische bidstoelen met drie- en vierpassen. Links van de ingang hangt een houten bord met tekst; "Deze Lieve Vrouwe kapel werd spontaan gesticht in de oorlog 1940-45 door de parochianen van den H. Antonius van Padua en anderen uit dankbaarheid aan de maagd Maria, moeder van God en de mensen."

Redengevende omschrijving

De kapel is van belang als herinnering aan de Antoniuskerk en heeft een cultuurhistorische waarde.

  • TERUG