Locatie:Brugstraat 44-44a, 4701 LJ Roosendaal
CBS Typering: Woning met kantoor
Bouwjaar: 1921; 1930 uitbr; 1932 verb.; 1937 tuink.
Architect: 1921: F.B. Sturm
1930: Jac. Hurks
1932: A. van Hees
1937: Jac. Hurks
Soort monument: Gemeentelijk monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 11-01-1994
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, sectie L, nr 3689

Typering

Een half vrijstaand hoekpand in de rooilijn gesitueerd met een onderbroken lijstgevel, afgedekt met een plat dak met hoge dakschilden.

Historische omschrijving

Oorspronkelijk stond op deze plaats een woonhuis, in 1912 gebouwd door architect Joseph de Lepper, in 1930 is het pand verbouwd en vergroot door architect Jacq. Hurks, tot woonhuis met kantoor, als in de huidige opzet.

Het hekwerk dat de tuin afschermt dateert ook uit ca. 1930.

In 1932 verbouwt architect A. van Hees het kantoorgedeelte; in 1937 bouwt Jacq. Hurks een tuinkamer aan het huis. Het pand is vrijwel geheel gaaf en nog in gebruik als woonhuis.

Omschrijving exterieur

Het tweelaagse woonhuis telt vijf traveeën in de voorgevel waarvan de vijfde rechts als hoektravee fungeert, het pand heeft een samengestelde plattegrond.

Boven de hardstenen plint is de gevel opgetrokken uit oranjerode verblendsteen, op onder- en wisseldorpelhoogte zijn hardstenen banden met decoraties aangebracht.

De middenpartij met entree risaleert een halve steen, rechts daarvan bevindt zich een inpandig erkerraam over twee bouwlagen, daarnaast de hoektravee met raam, links heeft de gevel twee vensterassen, deze resteren van het pand uit 1912.

Op de begane grond, links, een geverniste gedecoreerde deur met glas-in-lood bovenlicht (de kantooringang). De vensters met wit geschilderd kozijnwerk hebben hardstenen onderdorpels.

Op de begane grond is er aan de onderzijde een hardstenen sierbalk met horizontale sleuven en sterpatroon, de schuifvensters op de begane grond en de openslaande vensters met bovenlicht op de etage zijn voorzien van afgeschuind kozijnwerk en een glas-in-lood bovenlicht in de vorm van een ovaal met kruisvorm in rechthoekige omlijsting.

De middenpartij doorbreekt het dakoverstek; op de begane grond is er een dubbele geverniste deur voor het woonhuisgedeelte in een portiek. In de penanten daarnaast zijn smalle vensters geplaatst. Boven de deur een naar voren geplaatst bovenlicht met glas-in-loodvulling tussen gewelfde consoles, die de ondiepe segmentvormige erker dragen. Het erkerraam heeft smalle zijvensters.

Boven de erker een balkon met een ijzeren hekje met ovaal- en spiraalvormen en een balkondeur met sierroeden. Een getrapt driedelige bakstenen opbouw sluit het centrale gedeelte af.

Op dezelfde hoogte als de balkondeur met sierluifel is links en rechts een brede vensterzône met elk vier ramen onder een uitkragend houten overstek, de hoge dakschilden voor het platte dak zijn gedekt met zwarte leien.

De rechterzijgevel aan de kant van de Hofstraat heeft twee verdiepingen onder plat dak. Er is een ronde erker met balkon, waarboven een betonnen luifel, de vensters zijn voorzien van glas-in-lood bovenlichten.

Op een bakstenen voet staat het ijzeren hekwerk, dat de tuin met diverse loof- en naaldbomen op de hoek van de Brugstraat en de Hofstraat afschermt. De toegangspoort bevindt zich direct rechts naast de hoektravee van het woonhuis, de hoofdvorm van de poort is opgebouwd uit segmentvormen.

Het hekwerk bestaat uit spijlen tussen staanders, in het midden gedecoreerd met spiraal- en tandvormen, de staanders hebben een paraboolvorm met een vulling van plaatijzer.

Redengevende omschrijving

Het gave pand is van architectuurhistorisch belang en samen met het hek van stedebouwkundig belang als onderdeel van de straatwand.

  • TERUG