Locatie:Brugstraat 53, 4701 LC Roosendaal
CBS Typering: Woonhuis - kantoor
Bouwjaar: 1906
Architect: A.J. de Bruijn
Soort monument: Gemeentelijk Monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 16 september 2008
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie A, Nr. 2054

Omschrijving van het monument

Algemeen

De Brugstraat is in zijn huidige vorm aangelegd in 1907 omdat de Stationsstraat moest worden verlengd in verband met de verplaatsing van het stationsgebouw. De straat valt in stedenbouwkundig opzicht onder de stationsbuurt en heeft daarom betekenis als voorbeeld van de inrichting van een stationswijk in het begin van de 20ste eeuw. De panden aan de Brugstraat tonen een rijke schakering aan bouwstijlen en invloeden daarvan. Veel panden zijn als woningen gebouwd maar later als winkel-woonhuis verbouwd waardoor de puien in veel gevallen zijn aangetast.

Het gedeeltelijk onderkelderde, in oorsprong als woonhuis gebouwde en thans als woonhuis en kantoor in gebruik zijnde pand aan de Brugstraat 53 ligt met de voorgevel direct aan de stoep van de openbare weg. Links wordt het pand gescheiden van het buurpand door een smalle steeg die kan worden afgesloten met een deur en rechts is het pand aan het belendende pand gebouwd.

Het pand is in 1906 gebouwd onder invloed van de Neorenaissance met rode baksteen in kruisverband in opdracht van de heer F. van Zuijlen te Roosendaal naar een ontwerp van A.J. de Bruijn, architect te Roosendaal. In 1928 is de woning gewijzigd en de aanbouw aan de achterzijde vergroot. In 1998 is de begane grond verbouwd tot kantoor.

Het pand bestaat uit een begane grond, een verdieping en een zolderverdieping onder een evenwijdig aan de weg lopende kap, die bestaat uit een zadeldak met aan de voorzijde een geknikt dakvlak (mansardevorm|). Het dak aan de voorzijde heeft een bitumineuze dakbedekking en op de andere dakvlakken liggen gesmoorde kruispannen.

Voorgevel

De voorgevel heeft boven de begane grond vier gevelvlakken die gescheiden worden door pilasters met op de hoeken lisenen. Deze worden aan de onderzijde gedragen door een hardstenen console en zijn halverwege gedecoreerd met een diamantkop. De rechterzijde van de gevel eindigt in een topgevel die is afgedekt met hardstenen getande banden. Aan de linkerzijde wordt de gevel afgesloten met een gevellijst met overhoekse uitgetande architraaf, een gepleisterd, gedecoreerd fries en een geprofileerde bakgoot op klossen. De gevel heeft een hardstenen plint met muisroosters en een schoenschraper. De vensters worden aan de bovenzijde afgesloten met een segmentboog met een uitgetande strek en een hardstenen sluitsteen. Het boogveld is boven een geprofileerde lijst gepleisterd.

De toegangen tot het woonhuis en het kantoor worden gevormd door twee nieuwe deuren in een verkleinde kozijnopening. Tussen de deuren bevindt zich een geprofileerde stijl en de gevelopening wordt afgesloten met een stalen balk met rozetten. Deze balk sluit aan op de consoles waarop de pilasters rusten. Boven deze balk bevinden zich twee terugliggende, rondboogvormige vensters die zijn afgezet met een hardstenen omlijsting en een hardstenen lekdorpel. Het boogveld is gevuld met sierpleisterwerk. Boven dit geveldeel bevindt zich ter hoogte van de verdieping een venster met openslaande ramen en een bovenlicht met drie verticale roeden.

Het gevelvlak wordt onder de topgevel afgesloten met vier rondbogen met een rollaag met aanzetstenen. De gevelvlakken zijn versierd met sierpleisterwerk. In de top van de gevel bevindt zich een rondboogvormig venster met een rollaag en een sluitsteen. Aan beide zijden van dit venster bevindt zich een dicht gepleisterde smalle gevelopening.

Voorts bevinden zich op de begane grond van het linker geveldeel twee ongedeelde schuifvensters met glas-in-lood in het bovenlicht en ter hoogte van de verdieping twee vensters met openslaande ramen en in het bovenlicht drie verticale roeden.

In het dakvlak boven dit deel van de gevel zijn twee dakkapellen geplaatst met een zadeldakje en een venster met een viervlaks roedenverdeling.

Linker zijgevel

De linker zijgevel is blind.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel wordt ingenomen door het belendende pand.

Achtergevel

De achtergevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar.

  • TERUG