Locatie:Brugstraat 79, 4701 LD Roosendaal
CBS Typering: Woonhuis
Bouwjaar: 1911
Architect: ?
Soort monument: Gemeentelijk Monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 16 september 2006
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie A, Nr. 2203

Omschrijving van het monument

Algemeen De Brugstraat is in zijn huidige vorm aangelegd in 1907 omdat de Stationsstraat moest worden verlengd in verband met de verplaatsing van het stationsgebouw. De straat valt in stedenbouwkundig opzicht onder de stationsbuurt en heeft daarom betekenis als voorbeeld van de inrichting van een stationswijk in het begin van de 20ste eeuw. De panden aan de Brugstraat tonen een rijke schakering aan bouwstijlen en invloeden daarvan. Veel panden zijn als woningen gebouwd maar later als winkel-woonhuis verbouwd waardoor de puien in veel gevallen zijn aangetast.

Het gedeeltelijk onderkelderde woonhuis aan de Brugstraat 79 ligt met de voorgevel direct aan de stoep van de openbare weg. Links en rechts wordt het pand gescheiden van het buurpand door een smalle steeg die kan worden afgesloten met een deur.

Het pand is in 1911 gebouwd onder invloed van de Neorenaissance met rode baksteen in kruisverband in opdracht van de heer F. Bruglemans te Roosendaal. In 1929 is de woning gewijzigd en is een aanbouw aan de achterzijde vergroot.

Het pand met een rechthoekige plattegrond bestaat uit een begane grond, een verdieping en een zolderverdieping onder een plat dak met dakschilden die gedekt zijn met gesmoorde kruispannen. De hoofdrichting van het pand staat haaks op de straat.

De vensters in de voorgevel kunnen op de begane grond worden geblindeerd met in het boogveld geplaatste rolluiken.

Voorgevel

De voorgevel heeft aan de linkerzijde een risaliet die aan de bovenzijde wordt afgesloten met een topgevel met een geprofileerd dakoverstek en een makelaar. Aan de rechterzijde wordt de gevel afgesloten met een liseen en aan de bovenzijde met een rode gemetselde architraaf, een gemetselde fries en een geprofileerde bakgoot op gedecoreerde consoles. De goot is om de hoeken gekornist.

De gevel heeft een hardstenen basement met plint. De cordonlijst boven het basement doet tevens dienst als lekdorpel bij de vensters van de begane grond.

De vensteropeningen op de begane grond worden aan de bovenzijde afgesloten met geprofileerde band, een klein boogveld waarvoor een rolluik is geplaatst en een rode bakstenen segmentboog met aan de onderzijde een profiel. De vensteropeningen ter hoogte van de verdieping worden afgesloten met een rondboog met geprofileerde band, een boogveld waarin sierpleisterwerk is aangebracht en een rode bakstenen segmentboog met aan de onderzijde een profiel.

De toegang tot het woonhuis bevindt zich in het risaliet en wordt gevormd door een stoepje, een deur met zijraam en een bovenlicht met geel gefigureerd glas. In oorsprong bevonden zich twee deuren in deze gevelopening. Boven de toegang bevindt zich een balkon met ijzeren balustrade. Het kozijn met ramen is recent gewijzigd. Het kozijn wordt omlijst met houten pilasters en heeft een dakje dat rust op consoles en dat tevens dienst doet als balkon met een ijzeren balustrade voor de zolderverdieping. Op dit balkon komt een toegang uit die wordt gevormd door een rondboogvormige deur met een rode bakstenen rondboog.

Linker zijgevel

De linker zijgevel is blind en wordt afgesloten met een boeiboord.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel is blind en wordt afgesloten met een boeiboord.

Achtergevel

De achtergevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar.

  • TERUG