Locatie:Burgerhoutsestraat 1, 4701 EK Roosendaal
CBS Typering: Woonhuis
Bouwjaar: 1901
Architect: M. Vergouwen
Soort monument: Gemeentelijk Monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 16 september 2008
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie C, Nr. 4836

Omschrijving van het monument

Algemeen

De Burgerhoutsestraat ligt in het verlengde van de Raadhuisstraat. Aan de rechterzijde van de straat, gezien vanaf het centrum, bevinden zich voor de voormalige villatuin van de familie J. van Gilse enkele fraaie bomen. Aan de linkerzijde van de straat zijn enkele vrijstaande herenhuizen gebouwd. In de straat naar de Boulevard bevinden zich voornamelijk woningen uit de 19de en de 20ste een in een of twee bouwlagen met kap.

Het gedeeltelijk onderkelderde woonhuis aan de Burgerhoutsestraat 1 ligt met de voorgevel direct aan de stoep van de openbare weg. Links van het pand is in de periode 2004-2007 een bouwplan ontwikkeld voor het vervangen van de naast gelegen fabriek. Dit plan is inmiddels gerealiseerd waardoor de nieuwbouw direct tegen het bestaande pand is gebouwd. Het bestaande pand is verbouwd tot kantoor op de begane grond en de 1ste en 2de verdieping is een woning gerealiseerd. Aan de rechterzijde bevindt zich een toegang tot het achterterrein die kan worden afgesloten met een poort.

Het pand is in 1901 gebouwd onder invloed van het Eclecticisme met rode baksteen in kruisverband in opdracht van de heer C.H.M. van Gilse te Roosendaal naar een ontwerp van M. Vergouwen, architect te Roosendaal.

Het pand met een rechthoekige plattegrond bestaat uit een begane grond, een verdieping en een zolderverdieping onder een schilddak dat gedekt is met gesmoorde kruispannen. De hoofdrichting van het pand staat haaks op de straat. De voorgevel is gebouwd van rode strengperssteen, de rechter zijgevel is gebouwd van baksteen.

De vensters in de voorgevel kunnen op de begane grond worden geblindeerd met rolluiken.

Voorgevel

De voorgevel is drie vensterassen breed. De gevelopeningen bevinden zich in een terugliggend gevelvlak dat wordt gemarkeerd met een geprofileerde steen. Op de begane grond heeft de gevel een hardstenen geprofileerde plint met een schoenschraper aan de rechterzijde.

De toegang tot het pand wordt gevormd door een portiek met drie treden, een paneeldeur met Art Nouveau smeedwerk waarboven zich een segmentboogvormig bovenlicht bevindt. Links van de toegang bevinden zich twee vensters met een hardstenen lekdorpel en een getoogde strekkenlaag met aanzetstenen. Boven deze strekkenlaag bevindt zich een geprofileerde gepleisterde band en een hardstenen band. Tussen deze band en de hardstenen lekdorpel van de vensters op de verdieping is siermetselwerk aangebracht.

De T-vensters op de verdieping hebben openslaande ramen en een ongedeeld bovenlicht. De vensteropeningen op de verdieping worden afgesloten met een ronde gepleisterde band en een rondboog met sluitsteen. Het boogveld is gevuld met siermetselwerk.

De gevel wordt afgesloten met een gevellijst met gepleisterde architraaf, een fries met (beurtelings) gepleisterde en door metselwerk omlijste vakken met in het midden diamantkoppen en een geprofileerde bakgoot op klossen die om beide hoeken van de gevel is gekornist.

Linker zijgevel

De linker zijgevel grenst aan de nieuwbouw.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel is blind. Waar de gevel in hoogte verspringt is het dak plat. De gevel wordt afgesloten met een boeiboord.

Achtergevel

De achtergevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar.

  • TERUG