Locatie:Burgerhoutsestraat 3, 4701 EK Roosendaal
CBS Typering: Herenhuis
Bouwjaar: 1898
Architect: M. Vergouwen
Soort monument: Gemeentelijk Monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 11 november 1993
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie C, Nr. 4321

Typering

Een vrijstaand, tweelaags herenhuis, in de rooilijn gesitueerd, met een samengesteld dak waarop rode, verbeterde hollandse dakpannen en een hoektorenachtig element waarop een met leien gedekte spits.

Historische omschrijving

Het herenhuis werd rond 1898 gebouwd. De architect is M. Vergouwen. Het pand, genaamd "Rust Roest", is in de periode 1988-1993 intern en extern gerenoveerd. Het pand heeft een woonfunctie.

Omschrijving exterieur

Boven de afgeschuinde geprofileerde hardstenen plint is het pand crèmekleurig gepleisterd en wordt geleed door speklagen van rode verblendsteen ter plaatse van de boven- en onderdorpels, deze steen omrandt ook de bogen boven vensters en deur. De gevel heeft diverse verspringingen. Op de begane grond bevindt zich links een smalle afgeschuinde travee met draai- en klepramen, alle vensters van het pand zijn geplaatst onder segmentbogen, ze hebben aluminium rolluiken en kozijnwerk. Alle vensterdorpels zijn van hardsteen en hebben een gewelfde vorm.

Het middelste gedeelte van de straatgevel is het breedste en bevat een raam en een natuurstenen sluitsteen. Rechts is de deur geplaatst in een segmentboogportiek. De rood geverfde deur is toegankelijk via vier afgeronde hardstenen treden, waarvan één uitpandig.

Het onderpaneel van de deur is in vieren verdeeld met kussens en diamantkoppen, in het midden een gedecoreerde gietijzeren brievenbus, het bovenpaneel heeft een getoogd bovenlicht waarvoor een ijzeren sierrooster met vlammotief. Op de verdieping boven de deur een getoogd venster en een baksteengedeelte met polychroom siermetselwerk onder de witte houten gootlijst. Vlak boven het middelste, brede raam een rechthoekige erker, met versmallingen aan de zijden. De vlakke, natuurstenen onderzijde van de erker rust op natuurstenen consoles, geplaatst boven diamantkoppen, de liggende consoles hebben aan de voorzijde een accanthusblad, aan de buitenzijde een distel met blad en aan de binnenzijde een voluutrol, in een banderolle aan de linkerkant de tekst: "rust", en rechts: "roest".

De speklaag bij de onderdorpel van het getoogde raam (tevens van de smalle vensters in de zijden van de erker) loopt in de afschuining door als getande afwerkingsrand van een klein balkon met toegangsdeur.

De driehoekige inspringing waardoor het balkon wordt gevormd is tevens de aanzet voor het hoektorenachtige element, hierop staat een overstekend, spits tentdak met piron, achter het torentje een uitspringend tweelaags gedeelte onder lessenaardak, aan de voorzijde, boven de erker en daarnaast, loopt deze daklijn vloeiend door als zadeldak. In de topgevel onder het zadeldak een getoogd T-venster.

De windveer van het dak steekt aan de zijkant buiten het erkergedeelte uit en wordt gedragen door halfspantjes van gesneden houtwerk.

Redengevende omschrijving

Het gave herenhuis uit ca. 1900 is van belang ondat het gebouwd is in de Chaletstijl en vanwege zijn ligging tegenover de grote villa, Burgerhoutsestraat 12.

  • TERUG