Locatie:Burgerhoutsestraat 5, 4701 EK Roosendaal
CBS Typering: Woonhuis
Bouwjaar: 1889
Architect: ?
Soort monument: Gemeentelijk Monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 16 september 2006
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie C, Nr. 4322

Omschrijving van het monument

Algemeen

De Burgerhoutsestraat ligt in het verlengde van de Raadhuisstraat. Aan de rechterzijde van de straat, gezien vanaf het centrum, bevinden zich voor de voormalige villatuin van de familie J. van Gilse enkele fraaie bomen. Aan de linkerzijde van de straat zijn enkele vrijstaande herenhuizen gebouwd. In de straat naar de Boulevard bevinden zich voornamelijk woningen uit de 19de en de 20ste een in een of twee bouwlagen met kap.

Het gedeeltelijk onderkelderde pand aan de Burgerhoutsestraat 5 ligt met de voorgevel direct aan de stoep van de openbare weg. Het pand is in 1889 gebouwd onder invloed van het Eclecticisme met rode baksteen in kruisverband in opdracht van J.M. Koks te Roosendaal.

Het pand is in de loop der tijd op de begane grond als bedrijfsruimte in gebruik geweest en met een recente verbouwing is het weer een woonhuis geworden.

Het pand met een rechthoekige plattegrond bestaat uit een begane grond, een verdieping en een zolderverdieping onder samengesteld dak at aan de voorzijde bestaat uit een schilddak dat evenwijdig loopt met straat en haaks daarop een mansarde kap. Beide daken zijn gedekt met gesmoorde kruispannen. Het pand staat op een rechthoekige plattegrond waarvan de hoofdrichting haaks op de straat staat.

Het pand is gebouwd van rode baksteen in kruisverband.

De vensters in de voorgevel kunnen op de begane grond worden geblindeerd met rolluiken.

Voorgevel

De voorgevel is drie vensterassen breed. De getoogde gevelopeningen zijn met een gepleisterde band omlijst en hebben een akroterie. Op de begane grond heeft de gevel een hardstenen plint met muisroosters. Aan de rechterzijde bevindt zich een risaliet waarin zich de toegang in een ondiep portiek bevindt. De zijkanten van dit portiek zijn verlevendigd met sierpleisterwerk.

De toegang wordt gevormd door een portiek met twee treden, een recent geplaatste paneeldeur met een ongedeeld bovenlicht. Links van de toegang bevinden zich twee vensters en op de verdieping drie vensters met een hardstenen lekdorpel met een decoratieve ondersteuning. De vensters zijn vernieuwd waardoor de vensterindeling ook is gewijzigd.

De gevel wordt afgesloten met een gevellijst met een gepleisterde architraaf, een gepleisterde fries met sierpleisterwerk en een geprofileerde bakgoot op gedecoreerde consoles die de hoek om gekornist is.

In het dakvlak boven deze gevel is een dakkapel geplaatst.

Linker zijgevel

De linker zijgevel is blind en grenst aan een steeg, die kan worden afgesloten met een deur, met het belendende pand. De steeg kan worden afgesloten met een deur. De gevel wordt afgesloten met een boeiboord, over de gevel zijn ankers zichtbaar.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel is blind en grenst aan een steeg met het belendende pand. De steeg kan worden afgesloten met een deur. De gevel wordt afgesloten met een boeiboord, over de gevel zijn ankers zichtbaar.

Achtergevel

De achtergevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar.

  • TERUG