Locatie:Burgerhoutsestraat 8 - 10, 4701 ELK Roosendaal
CBS Typering: Woonhuis
Bouwjaar: 1880
Architect: ?
Soort monument: Gemeentelijk Monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 16 september 2006
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie D, Nr. 8250

Omschrijving van het monument

Algemeen:

De Burgerhoutsestraat ligt in het verlengde van de Raadhuisstraat. Aan de rechterzijde van de straat, gezien vanaf het centrum, bevinden zich voor de voormalige villatuin van de familie J. van Gilse enkele fraaie bomen. Aan de linkerzijde van de straat zijn enkele vrijstaande herenhuizen gebouwd. In de straat naar de Boulevard bevinden zich voornamelijk woningen uit de 19de en de 20ste een in een of twee bouwlagen met kap.

Het pand aan de Burgerhoutsestraat 8-10 is circa 1880 gebouwd als woonhuis. In de jaren '60 van de 20ste eeuw is het pand aan de achterzijde uitgebreid met een aanbouw en in 1971 is het gesplitst in twee woningen. Uit die tijd dateert de ingreep in de linkerzijgevel.

Het woonhuis ligt met de voorgevel direct aan de openbare weg, is aan de linkerzijde vrij gelegen en aan de rechterzijde aan het belendende pand gebouwd.

Het woonhuis staat op een rechthoekig grondvlak en heeft een begane grond en een zolderverdieping onder een naar achteren aflopend zadeldak dat gedekt is met rode verbeterde Hollandse pannen. De nok loopt evenwijdig aan de straat en in de nok bevinden zich twee schoorstenen. De gevels zijn gebouwd van rode baksteen in kruisverband en verlevendigd met gepleisterde speklagen ter hoogte van de hardstenen lek- en de wisseldorpels. Door de gevelindeling, de speklagen en de gevellijst heeft deze gevel een sterk horizontaal karakter.

Voorgevel:

De symmetrisch gebouwde voorgevel is vijf gevelassen breed en heeft een gepleisterde plint met muisroosters. Links en rechts van de toegang bevinden zich twee vensters. Boven de vensters en de toegang bevindt zich een mezzanino met een venster. De vensters op de begane grond hebben een gepleisterde omlijsting boven wisseldorpel. Ook de vensters bij de mezzanino hebben een gepleisterde omlijsting. Alle gepleisterde omlijstingen hebben een akroterie. De toegang wordt gevormd door een deur met een ongedeeld bovenlicht. De gevel wordt afgesloten met een gevellijst met een gepleisterde architraaf, een fries en een geprofileerde bakgoot.

Linker zijgevel

De linkerzijgevel is gepleisterd en in 1971 voorzien van de huidige indeling qua toegangdeur en vensters. Deze zijn niet authentiek en ondersteunen de monumentale waarden van het pand niet. Over de gevel zijn ankers zichtbaar.

Rechter zijgevel

De rechterzijgevel grenst aan het naastgelegen pand.

Achtergevel

Aan de achtergevel is een aanbouw gebouwd die niet beschermenswaardig is.

  • TERUG