Locatie:Burgerhoutsestraat 51, 4702 BA Roosendaal
CBS Typering: Woonhuis
Bouwjaar: 1926
Architect: F.B. Sturm
Soort monument: Gemeentelijk Monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 11 november 1993
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie C, Nr. 8427

Typering

Een vrijstaand pand in de rooilijn, voorzien van een onderbroken lijstgevel met schilddak, met elementen in Art Decostijl.

Historische omschrijving

Het pand werd in 1926 gebouwd als woonhuis met kantoor voor de directeur van de er tegenover en er achter gelegen houthandel; deze functies vervult het pand nog steeds. De architect is F.B. Sturm. Het pand is geheel gaaf.

Omschrijving exterieur

Het tweelaagse pand heeft een rechthoekige plattegrond en vijf vensterassen.

De gevel is boven de natuurstenen plint opgetrokken uit roodbruine machinaal gevormde baksteen. De gevel is verticaal geleed door middel van lisenen naast de hoeken en aan weerszijden van de middentravee.

In de middentravee op de begane grond bevindt zich de entree met er boven een erker. De lisenen hebben een blokvormig voet- en kopstuk van natuursteen, een horizontale geleding vindt plaats door brede staande rollagen boven en onder de raampartijen.

Op de begane grond, links, twee schuifvensters, aan de rechterzijde een driedelig raam ter breedte van twee verdieping-vensterassen.

Onder de vensters natuurstenen dorpels, het kozijnwerk is wit geschilderd met donkergroen raamwerk.

Op de zoldervensters na zijn alle ramen voorzien van een glas-in-lood bovenlicht, naast een deelroede hebben ze bovendien een laddervormige indeling.

De middenpartij heeft een diep portiek met drie inpandige natuurstenen treden. De natuurstenen plint, die zich in het portiek voortzet wordt geaccentueerd door smalle donkere natuurstenen banden. De geverniste paneeldeur heeft een glas-in-loodraam met decoratief snijwerk rondom. Het bovenlicht is eveneens voorzien van glas-in-lood.

Boven de deur een massale rechthoekige erker, rustend op vier getrapte consoles. De erker heeft een natuurstenen borstwering en een bakstenen opbouw met segmentvormige luifel. Het erkerraam is zesdelig met openslaande ramen.

Het fries boven de rollaag van de vensters is in reliëf gemetseld.

De kopstukken van de lisenen dragen de overkragende, witte houten gootlijst.

Het middengedeelte boven de erker breekt door de gootlijst heen, het zolderraam, volgt de vorm van de topgevel, die afgewerkt is met een natuurstenen afdekplaat met langgerekte spiraalvormen op de hoeken en een zich verbredende blokvorm in de top.

Het dakvlak wordt aan beide zijden onderbroken door dakkapellen met overstekend plat dak.

Op de nok van het schilddak, gedekt met rode verbeterde hollandse dakpannen zijn ter plaatse van de eindschilden bakstenen schoorstenen met siermetselwerk in reliëf geplaatst.

Redengevende omschrijving

Het gave kantoorwoonhuis uit 1926 is van architectuurhistorisch belang.

  • TERUG