Locatie:Damastberg 108-110, 4708 DE Roosendaal
CBS Typering: Boerderijcomplex - schuurkapel
Bouwjaar: eind 19e eeuw
Architect: .
Soort monument: Gemeentelijk Monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 28 september 2009
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie N, Nr. 762

Omschrijving van het monument

Inleiding

Bij de ontwikkeling van de wijk Tolberg in de jaren '70 is het boerderijcomplex aan de Damastberg 110 behouden gebleven. Uit een briefwisseling tussen de eigenaar en de gemeente Roosendaal eind 1979 blijkt dat de eigenaar het complex wil behouden en een meer openbare functie wil geven. Na overleg tussen de eigenaar, de Vereniging Natuurmonumenten en de gemeente Roosendaal wordt in 1997 door het college van Roosendaal toegezegd dat de bereidheid bestaat om een wijziging van het bestemmingsplan voor te bereiden om het perceel een openbare functie te geven. Vervolgens wordt in 1998 een schetsontwerp ingediend dat is opgesteld door architectenbureau Drijvers te Oisterwijk. Dit plan wordt uitgevoerd en op 28 mei 1999 wordt de kapel ingezegend. De volgende tekst herinnert hieraan:

Deze Tolbergse schuurkapel
toegewijd aan de Heilige Maria
werd geschonken door
Mevrouw E. Kerstens
en
De heer J. Kerstens
Ingezegend op 29 mei 1999 door
Mgr. Dr. M.P.M. Muskens,
Bisschop van Breda

De boerderij is gebouwd na de Tweede Wereldoorlog en is vanwege de jonge leeftijd niet in deze beschrijving opgenomen. Het voormalige boerderijcomplex ligt aan de rand van de nieuwbouwwijk Tolberg waarin zich nog enkele sporen van de vroegere landelijke bebouwing bevinden. De voormalige vrijstaande schuur grenst met een langsgevel aan het openbaar gebied, een straat waar aan de overzijde in de jaren '70 nieuwe eengezinswoningen zijn gebouwd.

De schuur is in oorsprong gebouwd aan het einde van de 19e eeuw en bevat thans een dagkapel, een multifunctionele ruimte een vergaderruimte en enkele facilitaire ruimten.

Algemeen

Aan de rand van de wijk Tolberg bevindt zich een voormalig boerderijcomplex bestaande uit een boerderij en een schuur. Aan de noordzijde grenst de schuur aan een openruimte en aan de zuidzijde aan de nieuwbouwwijk. Aan de westzijde bevindt zich een voormalige boerderij waarlangs een fiets/wandelpad loopt. Aan de oostzijde van de schuur bevindt zich een open ruimte die grenst aan de nieuwbouw wijk. Het voormalige boerderijcomplex weerspiegelen het oorspronkelijke erf. Aan de oostzijde is het erf bestraat. De schuur is gebouwd met rode baksteen in kruisverband, de gevel langs de straat is gedeeltelijk bekleed met gepotdekselde houten delen. Het schilddak, waarvan de nok evenwijdig met de weg loopt, is gedekt met riet.

Voorgevel (evenwijdig met de straat)

Deze gevel heeft in het gepotdekselde deel twee vensters met een raam met een vierruits en een venster met een raam met een achtruits roedenverdeling. De gevel wordt afgesloten met een knellat.

Linker zijgevel (haaks op de straat)

In de linker zijgevel bevindt zich in het midden klein smal venster en aan de linkerzijde een gevelopening met dubbele tot het riet reikende houten opgeklampte deuren. In het dakvlak boven deze gevel is dubbel Velux-dakraam geplaatst.

Rechter zijgevel (haaks op de weg)

In de rechter zijgevel bevindt zich van links naar rechts een halfrond stalraam met een rollaag, een toegang met een houten opgeklampte deur en een vierledig bovenlicht, twee betonnen segmentboogvormige stalramen met een zesruits roedenverdeling. De openingen hebben een segmentboog en een bakstenen lekdorpel. Geheel aan de rechterzijde bevindt zich een toegang met twee houten opgeklampte deuren onder een houten latei waarboven een rollaag zichtbaar is. Ter hoogte van de zolder bevindt zich een toegang met een houten opgeklampte deur. De gevel wordt afgesloten met vlechtingen en een knellat en over de gevel zijn ankers zichtbaar.

Achtergevel

De achtergevel bevinden zich links van een penant een betonnen segmentboogvormige stalraam met een zesruits roedenverdeling. De openingen hebben een segmentboog en een bakstenen lekdorpel. Rechts van het penant bevinden zich een toegang met een houten opgeklampte deur, drie betonnen segmentboogvormige stalramen met een zesruits roedenverdeling met een segmentboog en een bakstenen lekdorpel en een toegang met een houten opgeklampte deur.

  • TERUG