Locatie:De Nieuwenberg 15, 4705 AL Roosendaal
CBS Typering: Boerderijcomplex
Bouwjaar: 19..
Architect: .
Soort monument: Gemeentelijk monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 28 september 2009
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie B, Nr. 6795 en 6798

Omschrijving van het monument

Algemeen

Ten noorden van de bebouwde kom van Roosendaal in het buitengebeid bevindt zich ten oosten van de spoorlijn Roosendaal - Dordrecht in het verlengde van de Meirestraat De Nieuwenberg. Op een splitsing van de weg in De Nieuwenberg en de Korte Zeggestraat bevindt zich een voormalig boerderijcomplex. Ten noorden van dit complex bevindt zich nog een woonhuis, verder is de omgeving onbebouwd en is in gebruik als landbouwgrond.

Het complex bestaat uit een voormalige boerderij en een houten schuur die omringd worden door bomen en bossages. Het erf is verhard.

Langgevelboerderij

De gedeeltelijk onderkelderde langgevelboerderij is gebouwd met gele baksteen met een gepleisterde plint in het einde van de 18e eeuw/begin 19e eeuw en bestaat uit een begane grond, een zolderverdieping en een zolder onder een zadeldak dat evenwijdig met De Nieuwenberg loopt. Het linker dakvlak ter plaatse van het woongedeelte is gedekt met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen, de overige dakvlakken zijn gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. In het rechter dakvlak in rode Hollandse pannen de naam NIEUWENBERG te lezen. In de nok bevinden zich twee schoorstenen, een ter plaatse van de voorgevel die deze als een tuitgevel afsluit en een ter plaatse van de brandmuur.

De vensters van de voormalige boerderij zijn gewijzigd en voorzien van niet authentieke ramen met een roedenverdeling.

Voorgevel (haaks op De Nieuwenberg)

De voorgevel heeft ter hoogte van de begane grond twee vensters die kunnen worden geblindeerd met houten luiken. Ter hoogte van de zolderverdieping bevinden zich twee vensters met kantelramen. De gevelopeningen hebben een rode bakstenen strekkenlaag en een keramische lekdorpel. De gevel wordt afgesloten met vlechtingen en over de gevel zijn ankers zichtbaar. Het pleisterwerk van de linkerzijgevel is gedeeltelijk de hoek van de voorgevel omgezet.

Linker zijgevel

De linker zijgevel is aan de rechterzijde ter plaatse van het woongedeelte gepleisterd en heeft aan beide zijden van een toegang een recent ingebracht venster. De toegang wordt gevormd wordt door een paneeldeur met siersmeedwerk en een gedeeld bovenlicht. De vensters hebben een keramische lekdorpel. In het dakvlak boven deze gevel zijn twee Velux-dakramen geplaatst.

In de gevel van de voormalige stal bevinden zich van rechts naar links een kelderraam, een toegang met twee zijramen, een halfrond kozijn met een roedenverdeling in een dichtgemetselde gevelopening, een rond venster met een ijzeren raam met een roedenverdeling, een deur onder de goot die toegang geeft tot de zolderverdieping, een gevelopening met een houten opgeklampte deur, een dicht gemetselde gevelopening onder een rode bakstenen rondboog, een rond venster afgezet met een rode bakstenen rollaag met een rond ijzeren stalraam met een roedenverdeling en drie ellipsvormige gevelopeningen met een houten opgeklampte deur. De gevel wordt afgesloten met een mastgoot en over de gevel zijn ankers zichtbaar.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel heeft ter hoogte van het woongedeelte een toegang met aan beide zijden een kozijn met een stijl en een raam. Deze gevelopeningen kunnen worden geblindeerd met houten luiken. De toegang wordt gevormd door een paneeldeur met een ongedeeld bovenlicht. De vensters hebben keramische lekdorpeltegels.

Voorts bevinden zich in deze gevel ter hoogte van de voormalige stal van links naar rechts een klein ongedeeld venster, een toegang met een deur en een bovenlicht onder een rode bakstenen ellipsboog, een rond venster met een rode bakstenen rollaag en een ijzeren venster met een roedenverdeling, een ellipsboogvormige toegang met een rode bakstenen ellipsboog en twee houten opgeklampte deuren, een venster waarboven zich een toegang tot de zolderverdieping bevindt, een ellipsboogvormige toegang met een rode bakstenen ellipsboog en twee houten opgeklampte deuren met een vierledig bovenlicht, een venster, een ellipsboogvormige toegang met een rode bakstenen ellipsboog waarin een nieuw kozijnfront met ramen en een deur zijn geplaatst en tenslotte een ongedeeld venster.

De gevel wordt afgesloten met mastgoot en over de gevel zijn ankers zichtbaar.

Achtergevel

De achtergevel heeft op de begane grond aan de linker- en rechterzijde een glasfront dat in een gevelopening is geplaatst die vroeger als toegang diende. Deze rondboogvormige gevelopening heeft een rode bakstenen rollaag. Aan de rechterzijde is een ronde gevelopening zichtbaar waarin zich een stalraam bevindt. Ter hoogte van de zolderverdieping bevindt zich een rondboogvormige gevelopening met een houten opgeklampte deur. Over de gevel zijn ankers zichtbaar.

Vrijstaande schuur

De vrijstaande schuur is vermoedelijk gebouwd in het einde van de 18e/begin 19e eeuw en bestaat uit een begane grond en een zolder onder een zadeldak dat gedekt is met gesmoorde Hollandse pannen. De nok staat haaks op de Korte Zeggestraat. De schuur is gebouwd van houten gepotdekselde delen.

De schuur kon ten tijde van de opname niet worden betreden.

De voorgevel (loopt evenwijdig met De Nieuwenberg en grenst aan het erf) heeft twee toegangen met twee houten opgeklampte deuren.

De linker zijgevel (staat haaks op de weg) is blind.

De rechter zijgevel (staat haaks op de weg) is blind.

De achtergevel loopt evenwijdig met de Korte Zeggestraat en heeft een toegang met twee houten opgeklampte deuren.

  • TERUG