Locatie:Dominťstraat 9 - 11, 4701 JC Roosendaal
CBS Typering: Woonhuis
Bouwjaar: 1889
Architect: onbekend
Soort monument: Gemeentelijk monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 14 oktober 1992
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie L, Nr. 3494 en 3495

Typering

Het betreft een tweelaags pand van zes traveeŽn in de gevelwand, voorzien van een lijstgevel en een stijl dakschild met zwarte kruispannen, evenwijdig aan de voorgevel. De rest van het dak is plat.

Historische omschrijving

Op deze plek stond van 1615 tot 1888 de gereformeerde pastorie, die tot 1810 behoorde bij de St. Janskerk en vanaf 1810 bij de Nederlands Hervormde Kerk aan de Bloemenmarkt. In 1889 werd dit pand afgebroken en vervangen door het huidige. De bouw geschiedde in opdracht van het kerkbestuur van de hervormde gemeente, de architect is onbekend.

Dominťstraat 9 was tot 1954 in gebruik als pastorie van de hervormde gemeente en kreeg daarna een woonbestemming, terwijl Dominťstraat 11 vanouds die bestemming had. Van 1958 tot 1974 was in nummer 11 het wijkgebouw van het Groene Kruis ondergebracht en vanaf 1975 tot voor kort de Stichting SAROEN. Dominťstraat 11 is sedert oktober 1991 in gebruik als kerkelijk centrum "De Windroos" en boven het begane grondniveau als woonruimte.

Omschrijving exterieur

De gefrijnde plint van het pand bestaat uit twee horizontale delen. Er is een laag deel met afgeschuinde zijde tot de traptreden. De middelste twee traveeŽn hebben paneeldeuren met twee uitpandige hardstenen treden. De plint loopt verder door tot onder de vensters en is geprofileerd.

De oorspronkelijke, donker geschilderde, deuren zijn in het midden geplaatst. De nummers 9 en 11 hebben verschillende maten. Nummer 11 en de linkertravee van nummer 9 risaleren ten opzichte van de twee andere traveeŽn een halve steen.

De deuren zijn voorzien van twee vlakke kussens, een groot rechthoekig venster en een uitgewerkte toog in segmentvorm. In de bovenpanelen zijn ze voorzien van groot ijzeren sierroosters. Bij nummer 9 is dat het tralievormig origineel met kleine bloemvormige rozetten op de hoekpunten. Bij nummer 11 is het een slang die zich om een beker kronkelt, een decoratie in overeenstemming met de functie van wijkgebouw.

De hoge witgeschilderde T-vensters hebben een rechte hardstenen dorpel. Ze zijn onder een segmentboog met siermetselwerk geplaatst. Daarboven is een uitgemetselde koppenlaag. De baksteen is machinaal en heeft een lichtgrijze voeg die iets is uitgemetseld. Er zijn speklagen van vier lagen baksteen in grijze kleur bij de onder- en wisseldorpel.

De begane grond en de eerste verdieping worden gescheiden door een waterlijst, die wordt gevormd door een koppenlaag, een rollaag, een geprofileerde rand en drie lagen grijze baksteen. Hierboven bevinden zich de T-vensters van de eerste etage. Bij de vijf rechtse traveeŽn is er een gietijzeren gekruld sieranker tussen de segmentbogen. De vensters van nummer 9 hebben gietijzeren raamhekjes met netwerkpatroon en een gestileerd bladpatroon in het centrum. Deze zijn wit, groen en oranje geschilderd. Hierboven bevindt zich een geprofileerde bakstenen rand die de dakkapel, welke de gootlijst doorbreekt, draagt. Deze heeft aan de hoekpunten klauwstukken en aan de zijkanten bij het raam kleine voluutvormige elementen. Hierboven is een smalle sierlijst van stuc, een v-vormig metselwerk en een uitkragende houten lijst. De flauw hellende stuclijst hierboven heeft twee sierbollen en een obelisk.

De dakkapel boven de middelste travee van nummer 11 is vergelijkbaar, al begint deze boven de geprofileerde houten daklijst. In het midden zijn in 1954 en 1958 twee kleine dakkapellen toegevoegd, die afbreuk doen aan het pand. Boven de vijf vensters van de andere traveeŽn is er een uitkragende lijst, bestaande uit segmentbogen met tandlijstvulling, welke steunen op kunststenen consoles met een bolvormig eind. De zijkanten van het dak zijn afgewerkt met een trapsgewijs uitgemetselde rand en met het dak oplopend muurwerk.

De zijgevels zijn opgetrokken uit lichtrode baksteen en hebben rechte schietankers.

Het pand verkeert in goede staat.

Redengevende omschrijving

Het pand is een goed en gaaf voorbeeld van een voornaam hoog en breed pand, dat van belangrijke cultuurhistorische waarde heeft vanwege de verbinding met de Nederlands Hervormde Gemeente in Roosendaal. Het pand maakt onderdeel uit van de historische bebouwingswand van de Domineestraat.

  • TERUG