Locatie:Dominéstraat 13, 4701 JC Roosendaal
CBS Typering: Woonhuis
Bouwjaar: 1889
Architect: onbekend
Soort monument: Gemeentelijk monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 15 oktober 1992
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie L, Nr. 4306

Typering

Het betreft een tweelaags pand van drie traveeën in de gevelwand, voorzien van een lijstgevel en een schilddak met zwarte oudhollandse pannen met de nokas loodrecht op de straat.

Historische omschrijving

Het pand staat op de plaats, waar een deel van een herenhuis stond. In 1863 werd er een houthandel, "De Nieuwe Houttuin" gevestigd. Toen in 1889 het restant van het herenhuis werd afgebroken liet de exploitant van De Nieuwe Houttuin, J. Timmermans, in dat jaar het huidige pand als woonhuis optrekken. In 1890 werd het buurpand op nummer 15 gebouwd. Omdat de opdrachtgever de panden in dezelfde stijl liet optrekken en de panden verbond met een doorlopende gootlijst vormen deze visueel een eenheid. Er is in de loop van de tijd weinig aan het pand veranderd. Er is een andere paneeldeur in gezet en de raamindeling is gewijzigd. Aan de linkerzijde bevindt zich een poortje (steegje). Sinds 1966 is het pand gedeeltelijk als horecabedrijf in gebruik.

Omschrijving exterieur

De hardstenen afgeschuinde en van profielrand voorziene plint wordt onderbroken voor twee rechthoekige roosters en de vernieuwde donkergroene paneeldeur aan de linkerzijde. Twee hardstenen treden, waarvan één uitpandig, geven toegang tot de entree.

Aan de linkerkant staat het pand vrij. De toegang tot de achterom wordt gevormd door een witgepleisterd rondboogpoortje.

De gevel is crèmewit gepleisterd. Het gedeelte van de gevel tussen de plint en de doorlopende hardstenen dorpellijst is vlak gehouden, evenals de eerste verdieping. De begane grond is geblokt gepleisterd met diepe schijnvoegen. De kozijnen van de klepvensters zijn witgeschilderd.

Onder de hardstenen waterannex dorpellijst is per venster een eenvoudig reliëfstucgedeelte aangebracht. De schuifvensters zijn voorzien van een rechte geprofileerde lijst met uitspringende delen aan de bovenzijde. Het rechter- en linkervenster hebben een kuif met lotusmotief. Het middelste venster heeft als decoratie een breed uitgewerkte kuif met bladmotief, daarboven een kroonlijst op smalle voluutconsoles. Deze kroonlijst draagt een meer vlak uitgewerkt stucwerk met voluten en diamantkopjes. Ter hoogte van de kroonlijst bevindt zich een smalle geprofileerde, vlak onder de gootlijst een brede geprofileerde stuclijst.

De gootlijst is geplaatst op houten klossen.

Het pand verkeert in goede staat.

Redengevende omschrijving

Het pand van gemiddelde grootte en breedte is een goed en gaaf voorbeeld van een huis in Eclectische trant. Het pand maakt onderdeel uit van de overwegend 19e eeuwse gevelwand van de Dominéstraat.

  • TERUG