Locatie:Dominéstraat 15, 4701 JC Roosendaal
CBS Typering: Woonhuis
Bouwjaar: 1890
Architect: onbekend
Soort monument: Gemeentelijk monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 15 oktober 1992
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie L, Nr. 4401

Typering

Het betreft een tweelaags pand van drie traveeën in de gevelwand, voorzien van een lijstgevel en een schilddak met zwarte oudhollandse pannen en de nokas loodrecht op de straat.

Historische omschrijving

Het pand staat op de plaats, waar een deel van een herenhuis stond. In 1863 werd er een houthandel, "De Nieuwe Houttuin" gevestigd. Toen in 1889 het restant van het herenhuis werd afgebroken liet de exploitant van De Nieuwe Houttuin, J. Timmermans, in dat jaar het buurpand op nummer 13 als woonhuis optrekken. In 1890 werd het huidige woonhuis op nummer 15 gebouwd. Omdat de opdrachtgever de panden in dezelfde stijl liet optrekken en de panden verbond met een doorlopende gootlijst vormen deze visueel een eenheid. Wel is het pand nummer 15 breder dan nummer 13. Er is in de loop van de tijd weinig aan het pand veranderd. Een negatief element vormt de grote dakkapel, die in 1970 is aangebracht. Ca. 1985 is de raamindeling gewijzigd en zijn de houten kozijnen vervangen door kunststof kozijnen.

De woonfunctie is tot op heden gehandhaafd.

Omschrijving exterieur

De hardstenen afgeschuinde en van profielrand voorziene plint wordt onderbroken voor twee rechthoekige roosters en de paneeldeur aan de linkerzijde. Twee hardstenen treden, waarvan één uitpandig, geven toegang tot de entree.

De entree wordt gevormd door een brede bruine vleugeldeur. Het onderpaneel is voorzien van kussens en een brievenbus annex deurstang met guirlande. In het bovenpaneel bevindt zich een gietijzeren netwerkrooster met een medaillon. Boven de deur bevindt zich een gedeeld bovenlicht.

De gevel is crèmewit gepleisterd. Het gedeelte tussen de plint en de doorlopende hardstenen dorpellijst is vlak gehouden, evenals de eerste verdieping. De begane grond is geblokt gepleisterd met diepe schijnvoegen. De kozijnen van de vensters zijn uitgevoerd in witte kunststof.

Onder de hardstenen water-annex dorpellijst is per venster een eenvoudig reliëfstucgedeelte aangebracht. De schuifvensters zijn voorzien van een rechte geprofileerde lijst met uitspringende delen aan de bovenzijde. Het rechter- en linkervenster hebben een kuif met lotusmotief. Het middelste venster heeft als decoratie een breed uitgewerkte kuif met bladmotief, daarboven een kroonlijst op smalle voluutconsoles. Deze kroonlijst draagt een meer vlak uitgewerkt stucwerk met voluten en diamantkopjes. Ter hoogte van de kroonlijst bevindt zich een smalle geprofileerde, vlak onder de gootlijst een brede geprofileerde stuclijst.

De gootlijst is geplaatst op houten klossen.

In het dakschild is een grote tweelichts dakkapel aangebracht.

Het pand verkeert in goede staat.

Redengevende omschrijving

Het pand van gemiddelde grootte en breedte is een goed en gaaf voorbeeld van een huis in Eclectische trant en vormt een ensemble met het pand Dominéstraat 13. Het pand maakt bovendien onderdeel uit van de overwegend 19e eeuwse gevelwand van de Dominéstraat.

  • TERUG