Locatie:Dominéstraat 19, 4701 JC Roosendaal
CBS Typering: Woonhuis
Bouwjaar: 1900
Architect: A.J. de Bruijn
Soort monument: Gemeentelijk monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 15 oktober 1992
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie L, Nr. 4400

Typering

Het betreft een tweelaags pand van drie traveeën in de gevelwand, voorzien van een lijstgevel en een schilddak met de nok loodrecht op de straat, gedekt met rode oudhollandse pannen.

Historische omschrijving

In 1863 werd er op deze plaats houthandel "De Nieuwe Houttuin" gevestigd. Een deel van het herenhuis dat stond op de huidige nummers 13 tot en met 19 werd in 1871 om deze reden afgebroken. In dat jaar werd het pand op nummer 17 gebouwd met een houtloods. Toen deze houtloods in 1900 werd afgebroken, liet A. Kuijpers door architect A.J. de Bruijn het huidige woonhuis ontwerpen. De woonfunctie is tot op heden gehandhaafd.

Het pand is vrijwel gaaf en ongewijzigd.

Omschrijving exterieur

De hardstenen plint wordt onderbroken door twee ronde roostertjes en een schoenenschraper ter rechterzijde van de paneeldeur. De plint heeft een afgeschuinde rand bij het portiek.

De links geplaatste paneeldeur bevindt zich in een segmentboogportiek en is bereikbaar via één uitpandige en drie inpandige hardstenen treden. De geverniste paneeldeur is rijk gedecoreerd met kussens, lijsten, een tandlijst en rozetten. Metalen decoraties zijn de bewerkte duwstang en het gietijzeren rooster met netwerkmotief.

Het bovenlicht van de deur is voorzien van glas-in-lood in de kleuren blauw, geel en groen.

Naast de hoofdindeling van het pand is er nog een extra travee, die veel smaller is en een halve steen terugspringt.

Hierin bevindt zich de smalle getoogde deur met kraalprofiel en een bewerkt gietijzeren klinkje. De deur van dit poortje, dat toegang geeft tot een steegje, is evenals het kozijnwerk crèmekleurig geschilderd. De kleuren en de decoratie van het muurwerk komen overeen met het hoofdpand, maar de poort springt na enige baksteenlagen een halve steen terug over de gehele hoogte van het huis.

De gevel is opgemetseld in roodbruine machinale baksteen. Daarnaast is de gevel gedecoreerd met diverse kleuren verblendsteen. Boven de plint bevinden zich twee lagen rode verblendsteen. De speklagen ter hoogte van de onder- en bovendorpels alsmede aan de randen van de borstwering zijn blauwgrijs en rood.

De schuifvensters hebben hardstenen dorpels met klosjes aan weerskanten. De wisseldorpel is voorzien van een gesneden geschulpte rand. Het bovenlicht heeft een glas-in-lood vulling. Boven de vensters bevindt zich een segmentboog met rode en blauwgrijze aanzet- en sluitsteen.

Onder elk van de vensters op de eerste etage bevindt zich een verdiepte borstwering met een baksteen vlechtpatroon in geel, blauw en rood. De schuifvensters hebben weer een hardstenen dorpel en een segmentboog met een andere detaillering dan de vensters op de begane grond. De schuifvensters zelf zijn vernieuwd en hebben geen glas-in-lood of geschulpte rand.

Boven de segmentboog bevindt zich een afsluitende koppenlaag.

Onder de gootlijst met brede houten klosjes bevindt zich tenslotte een fries met bakstenen decoratie in eenvoudig geometrisch patroon en profielsteen.

Het pand verkeert in goede staat.

Redengevende omschrijving

Het pand van gemiddelde grootte en hoogte valt op door een gave baksteendetaillering. Het pand maakt onderdeel uit van de overwegend 19e eeuwse gevelwand van de Dominéstraat.

  • TERUG