Locatie:Heilig Hartplein 29, 4702 RE Roosendaal
CBS Typering: Pastorie Heilig Hartkerk
Bouwjaar: 1935
Architect: F.B. Sturm
Soort monument: Gemeentelijk monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 25 oktober 1994
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie B, Nr. 3314

Typering

Een tweelaagse pastorie van vijf traveeën, voorzien van een lijstgevel en een zadeldak gedekt met opnieuw verbeterde hollandse dakpannen. Aan de linkerzijde van het pand een eenlaagse terugspringende uitbouw onder zadeldak, aan de rechterzijde is de pastorie door middel van een overdekte gang verbonden met de Heilig Hartkerk.

Historische omschrijving

De pastorie werd in 1935 ontworpen door architect F. Sturm. Het was een onderdeel van het roomskatholieke complex, dat in die jaren ontworpen werd in de nieuwopgezette wijk Kalsdonk. Er is weinig aan het pand veranderd en het is nog steeds als pastorie in gebruik.

Omschrijving exterieur

De gevel is opgetrokken uit bruine machinaal gevormde baksteen. De vensters hebben wit geschilderde stalen roeden. Links op de begane grond een zestienruits venster, de overige vensters hebben twintig ruitjes.

In de tweede travee van links de entree, de paneeldeur bevindt zich in een segmentboogportiek van natuurstenen blokken met een zadeldakbekroning, de voordeur is samengesteld uit geverniste diagonaal geplaatste planken, waarin een rond raam is uitgespaard, in het bovenlicht sierroeden.

Op de verdieping twaalfruitsvensters, boven de muurdammen tussen de vensters Y-vormige muurankers.

Onder de goot een witte profiellijst en een fries in visgraatpatroon. Dezelfde bouwdelen zijn ook bij de zijbouw aan de linkerkant aangebracht.

Boven de deurtravee een vierruits dakkapel met plat dak.

Op de hoeken van de nok een bakstenen schoorsteen met natuurstenen hoekblokken in de bovenhoeken.

De lage aanbouw aan de rechterkant in hoekvorm en onder zadeldak verbindt de pastorie met het kerkgebouw.

Omschrijving interieur

Op de vloeren ligt nog het oorspronkelijke parket. De lambrizering is betegeld, evenals de schouw in de ontvangstkamer, dit is de kamer links van de ingang.

Het tegelwerk is uitgevoerd in een streng geometrisch patroon van gewolkt beigebruine en roodoranje kleuren, de randen zijn afgezet met glanzende zwarte tegels.

Redengevende omschrijving

De gave sobere pastorie uit 1935 van architect Sturm is sociaal-historisch van belang als onderdeel van het kerkelijk centrum aan het Heilig Hartplein.

  • TERUG