Locatie:Hoogstraat 110, 4702 ZW Roosendaal
CBS Typering: Herenhuis
Bouwjaar: 1900
Architect: onbekend
Soort monument: Gemeentelijk monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 11 november 1993
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie C, Nr. 8600

Typering

Een half vrijstaand tweelaags, onderkelderd herenhuis van drie traveeën met voortuin en hek, de voorgevel gedeeltelijk een lijst- en gedeeltelijk als topgevel. Het zadeldak is gedekt met eternite leien in rijndekking, het achtergedeelte van het pand heeft een plat dak.

Historische omschrijving

Het herenhuis werd samen met het aangrenzende herenhuis op huisnummer 112 omstreeks 1900 gebouwd in opdracht van en voor de direkteur van de tegenover gelegen stijfselfabriek.

De architect is niet bekend.

Het pand heeft nu een woon- en praktijkfunctie. Het woonhuisgedeelte is nog in zijn oorspronkelijke staat.

Omschrijving exterieur

De voorgevel heeft een hardstenen plint; de gevel is opgetrokken uit bruine machinaal gevormde baksteen met lichtgrijze, verdiepte voegen en is horizontaal geleed door wit geschilderde speklagen en sierblokken.

Het pand wordt optisch gescheiden van het buurpand doordat het met een kleine voorsprong is gebouwd.

Het voorgevelgedeelte wordt verticaal gedeeld in een smal gedeelte, links, in de voordeuras en een breder gevelgedeelte rechts over twee vensterassen, dit gedeelte risaleert halfsteens tot nabij de rechterhoek en wordt beëindigd met een topgevel.

In de linkervensteras is de paneeldeur geplaatst, ervoor een verhoogd terras met gele tegels te bereiken via drie versmallende treden, het ondergedeelte van de brede deur heeft twee diamantkopvormige panelen; in de middenregel een brievenbus met duwstang, het bovenste deurpaneel is voorzien van een gietijzeren rooster met in het midden een medaillon.

Het deurkalf is gedecoreerd met stippen en een zigzaglijn.

De muurnegkant van de deur is gepleisterd, boven de deur een brede latei met kussen en een geprofileerde lijst op voluutconsoles met sleuven, ter afsluiting een segmentboog met gepleisterde aanzetstenen, een diamantkop-sluitsteen en een koppenlaag, de segmentvulling van siermetselwerk is in twee kleuren uitgevoerd.

De schuifvensters ernaast met wit geschilderd kozijnwerk hebben tussen de plint en de afgeschuinde hardstenen dorpel diamantkopjes als verticale binding.

De vensters zijn voorzien van houten rolluiken.

Ter hoogte van de brede latei boven de deur is boven de vensters een ompleisterd muurvlak van polychroom bakstenen siermetselwerk in ruitmotief aangebracht, daarboven segmentbogen met aanzetstenen, enz. als boven de deur.

In een geprofileerde cordonlijst zijn kleine consoles verwerkt voor de er boven gelegen dorpels van de vensters op de verdieping, deze vensters hebben openslaande ramen met bovenlicht, boven deze vensters een smalle latei en een rondboog gevuld met polychroom bakstenen siermetselwerk, smalle aanzetstenen, een boogsteen en een sluitsteen in diamantkopvorm.

In de speklaag ter hoogte van de bovendorpels van de verdiepingramen zijn afgeronde consoles opgenomen, die de lisenen van het topgevelgedeelte dragen.

De lisenen gaan rond als blinde boog tot de sluitsteen van de vensters op de eerste verdieping, in de boogvullingen een wit gepleisterde cassette, op gelijke hoogte is er ook een dergelijke cassette in de middelste dubbele, hoge rondboog, boven de cassette een tweelichts venster.

Boven de deurtravee een lijstgevel met wit fries en consoles, in het dakgedeelte daarboven een vierruits dakkapelletje met spits dak waarop een bolpiron.

Op de eindpunten van de nok gemetselde schoorstenen.

De topgevel wordt afgesloten door een tuit met fronton en een overhoeks geplaatste pinakel, alles gedecoreerd met voluutconsoles, band- en rolwerk en diamantkopjes in de velden.

De rechter zijgevel is eveneens opgemetseld in baksteen en is later opnieuw gevoegd.

In de zijgevel vier segmentbogige kelderlichten met tralies, boven de plint zeven smalle uitgebouwde segmentboognisjes, waarboven een ijzeren balkje, vermoedelijk voor een schoorsteenaanzet. Op de begane grond en de verdieping enkele openslaande segmentboogramen, rechte muurankers t.p.v. de balklagen.

Achtergevel: Een tuitgevel is voorzien van rechte en gekromde muurankers en heeft in de top een rondraam.

Aangebouwd een één- en een tweelaagse uitbouw onder plat dak met een vernieuwde entree voor de praktijkruimten.

Achter het huis een grote tuin met diverse loof-, naald- en fruitbomen.

Zowel het hekwerk aan de straatzijde zowel als het hek tussen de voortuinen is van smeedijzer en samengesteld uit een spijlenhek met pijlpunten, gesteund door gietijzeren staanders met cannelures, bandwerk en knop, in het hek opgenomen een toegangspoort.

Redengevende omschrijving

De grote en gave voormalige fabrikantenwoning met hek, gebouwd ca. 1900 is van belang uit sociaal-historisch oogpunten en vanwege de toegepaste Neo-Renaissance stijl.

Het vormt een gaaf geheel met het aangrenzende pand nummer 112.

  • TERUG