Locatie:Hoogstraat 112, 4702 ZW Roosendaal
CBS Typering: Herenhuis
Bouwjaar: 1900
Architect: onbekend
Soort monument: Gemeentelijk monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 11 november 1993
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie C, Nr. 8600

Typering

Een half vrijstaand, tweelaags, onderkelderd herenhuis van drie traveeŽn met voortuin en hek, voorzien van een tuitgevel, het zadeldak gedekt met zwarte kruispannen.

Historische omschrijving

Het herenhuis is samen met het aangrenzende herenhuis op nummer 110 omstreeks 1900 gebouwd in opdracht van en voor de direktie van de tegenoverliggende stijfselfabriek.

De architect is niet bekend.

Het pand heeft nog een woonfunctie; het is gaaf gebleven.

Omschrijving exterieur

In de hardstenen plint zijn twee kelderlichten met tralies.

De gevel is opgetrokken in bruine machinaal gevormde baksteen. De gevel wordt verticaal geleed door lisenen en horizontaal door wit gepleisterde speklagen ter hoogte van de onder- en bovendorpels van de ramen; op de begane grond zijn er ook speklagen bij de wisseldorpels.

De paneeldeur is rechts geplaatst in een ondiepe portiek, ze is via vier inpandige treden bereikbaar. Het onderpaneel van de deur heeft twee kussens en een sleuf, in het bovenpaneel van de donkergroene deur een groot gietijzeren rooster met in het midden een medaillon.

De kozijnen van de openslaande vensters met boven

licht zijn wit geschilderd. De hardstenen dorpels zijn afgerond. Boven de vensters van de begane grond en het bovenlicht van de deur een rondboog gevuld met bakstenen siermetselwerk in ruitpatroon, de bogen zijn voorzien van sierblokken en hebben een diamantkop als sluitsteen; de bogen zijn van rode baksteen, de afdekkende koppenlaag van grijze baksteen, een dergelijke afwerking vindt men ook bij de deur en de overige vensters.

Op de eerste verdieping zijn de vensters als beneden, maar boven de vensters is een segmentboog aangebracht, bovendien is er ter hoogte van de aanzet van de boog een smalle latei.

In de topgevel een tweelichts raam met latei, onder een rondboog, de flankerende lisenen eindigen aan beide zijden in getrapte vorm onder een vlak, verdiept gevelveld.

De topgevel heeft rechte aanzetblokken van natuurstenen, getrapt siermetselwerk langs de zijden en ze eindigt in een tuitgevel, waarin een veld met "concentrische" vierkanten en een driehoekig fronton.

Voor het pand staat een ijzeren hek, vergelijkbaar maar iets hoger dan het hek bij huisnr. 110, het hek is samengesteld uit spijlen met pijlpunten en gietijzeren staanders met cannelures, bandwerk en een eindknop, de horizontale tussendelen zijn uitgevoerd met krulornament.

Redengevende omschrijving

De grote en gave voormalige fabrikantenwoning met hek uit ca. 1900, is van belang uit sociaal-historische oogpunt en vanwege de toegepaste Neo-Renaissance stijl.

Het woonhuis vormt een gaaf geheel met het aangrenzende pand op huisnr. 110.

  • TERUG