Locatie:Huijbergseweg 45, 4708 SC Roosendaal
CBS Typering: Boerderijcomplex
Bouwjaar: 1869
Architect: .
Soort monument: Gemeentelijk monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 28 september 2009
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie Q, Nr. 45

Omschrijving van het monument

Inleiding:

De Huijbergseweg loopt vanaf de nieuwbouwwijk Tolberg naar het zuiden in het buitengebeid van Roosendaal en kruist de Bulkenaarsestraat. Op deze kruising, omringt door een open landbouw/weide gebied bevinden zich enkele boerderijcomplexen waarvan het complex aan de Huijbergseweg 45 er één is.

Op de kadastrale minuut van 1835 komt het kruispunt voor als gehucht Haiink en aan- en in de nabijheid van dit kruispunt is bebouwing opgericht. De boerderij aan de Huijbergseweg 45 komt nog niet op deze kaart voor.

Het boerderijcomplex aan de Huijbergseweg 45 is gebouwd in het midden van de 19e eeuw en onlangs ingrijpend gerestaureerd en verbouwd. Een gevelsteen herinnert aan de 1e steenlegging (vermoedelijk 1869).

Het complex bestaat uit een langgevelboerderij en een schuur. De schuur die zich links van de boerderij bevindt dateert uit dezelfde bouwtijd.

Langgevelboerderij

Algemeen

De gedeeltelijk onderkelderde voormalige langgevelboerderij wordt van de Huijbergseweg gescheiden door een grote tuin waarin zich een oprit tot het erf bevindt. Aan de zijde van de Haiinkstraat wordt het complex van de weg gescheiden door een gesnoeide rij bomen, een greppel en een smalle tuin. Vanaf deze weg is het erf eveneens via een oprit bereikbaar.

Het pand staat op een rechthoekig grondvlak, is gebouwd met gele baksteen in kruisverband en omvat een begane grond, een zolderverdieping en een zolder onder een zadeldak dat aan de voormalige stalwijde afgewolfd is en dat gedekt is met riet. De nok loopt evenwijdig aan de weg. In de nok bevinden zich twee schoorstenen

Voorgevel (evenwijdig aan de weg)

Aan de linkerzijde van de voorgevel bevindt zich het woongedeelte dat bestaat uit twee vensters, een toegang en een venster. De getoogde vensters hebben een zesruits schuifraam met aan de onderzijde een hardstenen lekdorpel en aan de bovenzijde een strekkenlaag. De vensters kunnen worden geblindeerd met houten luiken. De toegang tot het woongedeelte wordt gevormd door een paneeldeur deur en een bovenlicht met glas-in-lood.

In het dakvlak boven dit geveldeel bevindt zich een moderne dakkapel en twee Velux-dakramen.

Twee hoge opgeklampte openslaande deuren in een korfboogvormige opening geven toegang tot de voormalige deel. De gevelopening is afgezet met een korfboog.

In het voormalige stalgedeelte is in de twee korfboogvormige openingen een glasfront geplaatst. Deze gevelopeningen kunnen worden afgesloten met houten opgeklampte deuren en zijn afgezet met een korfboog. Links van de linker opening bevindt zich een rond ijzeren stalraam met een waaiervormige roedenverdeling. Deze opening is afgezet met een rollaag.

Linkerzijgevel

In de linker zijgevel bevinden zich op maaiveldniveau een kelderraam dat de kelder en de opkamer markeert. Ter hoogte van de verdieping vier vensters met een kalf, twee naar binnen draaiende ramen en een gedeeld bovenlicht. De onderramen kunnen worden afgesloten met een luik. De gevel wordt afgesloten met vlechtingen en in de top van geve bevindt zich een schoorsteen. Over de gevel zijn ankers zichtbaar.

Rechterzijgevel

In de rechter zijgevel bevinden zich ter hoogte van de begane grond twee halfronde stalen stalramen met en waaiervormige roedenverdeling. Deze stalramen zijn afgezet met een rollaag.

Ter hoogte van de verdieping bevindt zich een voormalige rondboogvormige toegang tot de zolderverdieping dat kan worden afgesloten met een houten opgeklampte deur. De zolder krijgt daglicht door twee kleine halfronde gevelopeningen met vastglas. Deze gevelopeningen zijn afgezet met een rollaag. De gevel wordt afgesloten met vlechtingen en over de gevel zijn ankers zichtbaar.

Achtergevel

In de achtergevel bevinden zich ter hoogte van het voormalige stalgedeelte drie korfboogvormige openingen waarin een glasfront is geplaatst. Deze gevelopeningen kunnen worden afgesloten met houten opgeklampte deuren en zijn afgezet met een korfboog. Tussen de tweede en derde gevelopening bevindt zich een rond ijzeren stalraam met een waaiervormige roedenverdeling. Deze opening is afgezet met een rollaag.

Ter plaatse van het woongedeelte springt de gevel in (het woongedeelte is smaller dan het stalgedeelte). In dit geveldeel bevinden zich een zesruits schuifvenster, een toegang met een paneeldeur en een gedeeld bovenlicht en een zestienruits schuifvenster (8+8). Onder dit venster is een kelderraam zichtbaar dat de kelder markeert.

Schuur

Aan de linkerzijde van de voormalige boerderij bevindt zich een eenlaagse schuur op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak waarvan de nok haaks op de Huijbergseweg staat. Het linker dakvlak is gedekt met rode Hollandse pannen en het rechter dakvlak is gedekt gesmoorde Hollandse pannen.

In de voorgevel, die gebouwd is van rode baksteen, bevinden zich ter hoogte van de begane grond twee halfronde ijzeren stalramen en in de top van de gevel een rond ijzeren stalraam. De gevel wordt afgesloten met een geprofileerd dakoverstek op klossen. Over de gevel zijn ankers zichtbaar.

De linker zijgevel is gepotdekseld met houten delen op een grijze borstwering. In deze gevel zijn twee vensters zichtbaar met een vierruits roedenverdeling en een ongedeeld venster. De gevel wordt afgesloten met een kunststof mastgoot.

In de rechter zijgevel bevinden zich een toegang met een houten opgeklampte deur en twee toegangen met dubbele houten opgeklampte deuren. De gevelopeningen worden afgesloten met een korfboog met een hardstenen sluitsteen. De gevel wordt afgesloten met een kunststof mastgoot.

De achtergevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar.

  • TERUG