Locatie:Hulsdonksestraat 69 - 71, 4703 AR Roosendaal
CBS Typering: Dubbel winkel- en winkelhuis
Bouwjaar: 1900-1910
Architect: .
Soort monument: Gemeentelijk monument
Monumentnummer: .
Geplaatst d.d.: 10 november 1993
Kadastrale aanduiding: Roosendaal, Sectie K, Nr. 2680

Typering

Het betreft een tweelaags pand met afgeschuinde hoek in de gevelwand van in totaal zeven traveeŽn, voorzien van een lijstgevel en een plat dak met omlopende dakschilden met zwarte leien. Het pand is het gespiegelde tweelingpand van Hulsdonksestraat 69.

Historische omschrijving

Het pand is gebouwd als een dubbel woon- en winkelhuis rond 1900-1910. De architect is onbekend. Het pand, dat nu volledig als woonhuis is ingedeeld, heeft in 1966 een verbouwing ondergaan, waarbij de etalagevensters zijn gewijzigd en de onderpui is gepleisterd. Ook de bovenpui heeft enige wijzigingen ondergaan. Daardoor is het pand minder gaaf dan Hulsdonksestraat 69.

Omschrijving exterieur

De laatste twee traveeŽn aan de zijde van de Hulsdonksestraat van dit pand hebben een lage hardstenen plint met ronde luchtroostertjes en links van de vernieuwde deur een voetenschraper met ijzeren stang.

De deuromlijsting bestaat uit een hardstenen en een gepleisterd deel, het geheel is iets verdiept. Om de deur bevinden zich panelen met okergeel kathedraalglas. De zijpanelen zijn voorzien van witgeschilderde sierroosters van gedraaid ijzer, en een centraal bloemmotief. Het witgeschilderde houtwerk is zorgvuldig gedetailleerd en bewerkt met vellingen, cirkels, driehoeken en dergelijke. De stucomlijsting gaat vanaf de plint recht omhoog tot de vensterbanken van de raampjes en vandaar in getrapte boogvorm met sierrand en twee cirkels aan de bovenzijde.

Het geheel wekt de indruk van een hoefijzerboogomlijsting. Rechts van de deur is een wit venster met een hardstenen dorpel en klosjes.

Er zijn drielaags speklagen, die groenbruin geschilderd zijn. De rest van de pui is voorzien van een dikke geblokt gepleisterde laag in diezelfde kleur.

Op de hoek bevindt zich een nieuwe glaspaneeldeur. Aan weerskanten hiervan bevinden zich etalages. De oorspronkelijke roedenverdeling is hierbij verdwenen en de ramen zijn lager geworden, omdat het originele bovenlicht is dichtgezet. Boven de latei en deurboog bevindt zich een brede geprofileerde waterlijst, waarboven de borstwering van de vernieuwde vensters staat.

Daar waar de gevel verder is opgetrokken in roodbruine machinale steen, heeft de borstwering ook grijze en gele steen. De decoratiemotieven van de borstwering verschillen per venster, maar zijn gespiegeld aan die van het buurpand 69.

De vensters hebben hardstenen dorpels, een segmentboog en gepleisterde delen als speklagen en bij de sluitsteen. Op de afgeschuinde hoek zijn er pilasters en deze zijn ook na het eerstvolgende raam om de hoek aangebracht. Deze zijn voorzien van langwerpige diamantkoppen. Tussen de drie overige vensters zijn langwerpige nisjes met omlijsting.

Het fries is geelgrauw gepleisterd er is een overstekende houten gootlijst.

De vier dakkapellen zijn voorzien van een zadeldak en op de hoek en de zijkanten voorzien van dezelfde decoratie als aan de overzijde, met opgetild vierlichtsraampje. De dakkapellen bevinden zich op de hoek, aan weerskanten hiervan en boven de hoofddeur.

Aan de rechterzijde van het pand aan de zijde Hulsdonksestraat is een lagere tweelaags uitbreiding met plat dak; deze uitbreiding dateert uit de bouwtijd.

Het pand verkeert in redelijke tot goede staat.

Redengevende omschrijving

Het relatief grote en hoge pand met onder meer Neo-Renaissancemotieven is vooral van stedebouwkundig belang als gespiegeld tweelingpand van Hulsdonksestraat 69, als poort tot de Boulevard Antverpia en in relatie staand met de panden Huldonksestraat 56-62 aan de overzijde.

  • TERUG